Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Eén visje maakt nog geen zomer

Op een mooie dag voel je de lente al in de lucht. Maar onder water is de lente nog maar minimaal aanwezig. Een klein visje laat zich zien. Zou dit het spreekwoordelijke eerste schaap zijn?

De zon is ons weer welgezind vandaag. De wind staat ook gunstig. Het wateroppervlak is vrijwel glad.
Vandaag een omgekeerd duikprofiel: Ondiep langs de bus, naar het enge dierenbos, door naar de eend en dieper terug. Aan de overkant van de vaargeul is een kleirug, die moeten we over om naar de bestelbus te gaan. Op die rug voor een kreeftenholletje (???); voor dat holletje een klein visje. Het visje laat zich goed benaderen en blijft mooi bij me om er twee foto’s van te schieten. zeven tot negen centimeter lang zijn ze: vetjes, zoetwaterspieringen. Deze is ook die maat. Thuis nog een keer nagekeken in het vissenboek: Ik houd het op een vetje!

Berthold_Raadsen_BlijkpR_vetje_3260023)-64491

Het vetje kijkt wel heel venijnig en besluit de kuierlatten te nemen, maar niet voordat ik het nog een keer vastleg.

Berthold_Raadsen_BlijkpR_vetjeb_3260024-64491

We vervolgen onze weg. We zien de bus van de voorkant, omdat we counterclockwise duiken. Natuurlijk een paar foto’s. Even later: Het enge dieren bos, ook in verval na meer dan55 jaar onder water. Het enge dierenbos is vandaag toch niet zo mooi als gehoopt. Maar de foto met “paasbollen” is wel leuk. Waar die bollen vandaan komen? kweettutniet. Eenmaal daar voorbij, kijken we omhoog. De bellen beroeren de wateroppervlakte en dat geeft een impressionistisch imago. De paar scherpe luchtbollen tussen de camera en de oppervlakte doen de rest toch?

Berthold_Raadsen__BlijkpR_Impressionistischebellen_3260039-64491

We gaan richting eend (2CV) en moeten langs de “Oscar Zadkine” boom. Ook daar omhoog kijken naar de zon en de zon pakken net boven zijn “armen”.

Berthold_Raadsen_BlijkpR_Zadkine_3260038-64491

Na Oscar is de bodem bezaaid met riet,vertikaal riet, riet dat in een overwegende richting met de helling mee omhoog wijst. Dus………………….juist, wij gaan ook omhoog. Daar stuiten we op een rietkraag onder water, de resten die de winter heeft achtergelaten, maar diezelfde resten heeft het voorjaar al geconfiskeerd met nieuw leven.

Berthold_Raadsen_BlijkpR_voorjaar_3260043-64491

Ook de eend is waar die wezen moet. Ook daar een paar foto’s (weer). de tand des tijds doet hem steeds minder worden. vandaar de diepte in. De diepte; alles is relatief natuurlijk. 14 meter max. deze keer. heel veel wolhandkrab sporen; zelfs verse sporen. Maar de krabben? Vandaag niet! Verlatenheid met hier en daar een pol weterpest. Totdat we terug zijn bij de uitstap. Tja de enige vis die we gezien hebbeb: het vetje, wel veel kreeftjes die veel minder dociel lijken dan een paar dagen eerder. Is het voorjaar in aantocht? 50 bij 14 bij 4.  Het was weer mooi!

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

4 reacties

 1. Avatar

  Het is natuurlijk geen OSCAR Zadkine maar OSSIP Zadkine. Ossip Zadkine de creator van Stad zonder hart. Daar doet deze boom mij aan denken. Dit kwam zomaar tot me tijdens een wandeling door de natuur. Blijkbaar een seniorenmoment tijdens het schrijven van de tekst. Met scuus!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Hallo Berthold,
  Leuk verhaal en een leuk visje.
  Of het een vetje is, betwijfel ik echter. Heb je er meer foto’s van waar de vinnen beter op te zien zijn, vanaf de zijkant bijvoorbeeld?

  Als ik het goed zie, is er achter de rugvin een tweede vin (vetvin) zichtbaar.
  Een vetje heeft dit niet.

  Als ik op de zoetwatervissenkaart van sportvisserij Nederland kijk (https://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/vissoorten/vissengids.html), en tevens google op plaatjes van de kleine marene (Coregonus albula), lijkt dat nog beter overeen te komen met de foto’s van het visje. Echter is dit een zeer zeldzame vis. Wellicht op andere foto’s beter zichtbaar?

  Tevens zou ik eens informeren bij sportvisserij nederland wat voor visje dit precies is. Als het inderdaad een kleine marene is, is dat heel erg bijzonder!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Hallo Sander,
  Dank voor je bericht. Je zou beste eens gelijk kunnen hebben. Dit visje heeft inde daad een vetvin (die was mij nog niet opgevallen).
  Zijn voorkomen is echter slanker dan de kleine marena. Dit zou dan een jong exemplaar moeten zijn. Helemaal onmogelijk is het niet; ik zie dat de kleine marena ook in de bovenloop van de Donau voorkomt. Dus hij kan, net zo als de zwartbekgrondel en de marmergrondel( beiden heb ik in deze plas gezien) de weg via het Donau- Rijnkanaal naar de Spiegel- en Blijkpolderplas gevonden hebben. Dit zijn de enige twee foto’s die ik heb. Ik ga verder op zoek. Nogmaals dank!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Hoi Sander,
  Ik heb verder gesondeerd over het visje. Ik heb kenner Harry Holsteijn gevraagd. Zijn mening: Het is geen zalmachtige; hij heeft een te kort bek, het is ook geen houting; hij heeft een wipneus. Het is ook geen marene ; te korte bek. Volgens Harry is het een spiering. Ik denk ook in die richting; een spiering heeft een vetvin; de spiering is slanker dan de marene en dat komt weer overeen met het postuur van het visje op de foto. Een spiering dus. Overigens vind Harry de spiering mooi op de foto staan!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *