Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het einde van een stuk duikgeschiedenis

De laatste bootduiken op de Rijnland III worden bijzondere duiken.  Dirk Van den Bergh deelt het in zijn verhaal, foto’s en video.

Voor wie de vorige reportage gemist heeft: na een mooie duikdag zijn we blijven overnachten op de Rijnland III. Het was een korte nacht … Er komen nog drie personen aan boord, waarvan één heel goed bekende: Jackie O! Wat meer is: hij zal vandaag mijn buddy zijn. Jackie vaart al 10 jaar mee met de Rijnland III en kent de duikstekken dus goed. Dat is meegenomen!

De eerste duikstek is Boomkil. Hier dook ik 14 dagen geleden al eens met Pierre Spirlet. Het is een duikstek waar je naast de boot gewoon kan staan! Opletten dus bij het in het water springen. Dit moet op de zij gebeuren om te vermijden dat je vinnen in de bodem geplant worden.

Dirk-Van-den-Bergh_20180812_aan-dek-69616

Hier dus niet afdalen langs de ankerketting (oef), maar even uitzwemmen naar de stromingsgeul waarin je dan afdaalt tot max. 13 meter. En stromen doet het! We gaan met onze neus in de stroom liggen om beter te kunnen filmen. De zeesla vliegt ons om de oren! Het zicht is goed. Allerlei klein leven passeert de revue … mosselen, heremietkreeftjes, zeenaalden, krabbetjes …

Dirk-Van-den-Bergh_20180812_heremietkreeft-69616

Op de kentering gaan we terug de andere richting uit, deze keer langs de wand van de geul. Hier zitten veel kreeften in de gaten verscholen. Wanneer we bijna terug aan de boot zijn zien we nog een zeedahlia en vlakbij de boot kan ik in ondanks de deining toch nog even een voorbijzwevende zeepaddestoel in beeld nemen! De terug aangetrokken stroming neemt ons mooi mee naar de boot.

Dirk-Van-den-Bergh_20180812_zeepaddestoel-69616

Om niet te laat terug in de haven te zijn wachten we nu niet op de volgende kentering. De laatste duik wordt een driftduik bij duikstek Vuilnisbelt, richting Oost, mee met het opkomend water. Alle duikers moeten tesamen van de boot springen en onmiddellijk van de boot wegzwemmen, zodat de boot tussen hen door kan wegvaren. Langs elke kant zitten drie duikers. Eén, twee, drie, jump! Alles verloopt vlotjes en samen met Jackie daal ik in het blauw af naar 13 meter. Dit doe ik veel liever dan in de golven tegen de boot hangen, me voortslepen naar de boeg en dan langs de ankerketting afdalen!

Er is hier weinig stroming, niettegenstaande we tussen twee kenteringen in zitten en het morgen springtij is … leg dat nu maar uit! We zien Bruine plooislakjes, harlekijnslakjes, zeenaalden, krabben, kreeften …

Dirk-Van-den-Bergh_20180812_Europese-zeekreeft-69616

Wanneer we in een bocht komen hebben we toch even echte stroming. Daarachter zitten veel zeeanjelieren en prachtige baksteenanemoontjes. Aan het ongerepte landschap is duidelijk te zien dat hier niet veel gedoken wordt!

Dirk-Van-den-Bergh_20180812_baksteenanemoontjes-69616

We gaan langs de dijkwand langzaam ondieper, houden onze veiligheidsstop en wanneer ik aangeef dat ik op 50 Bar zit gaan we naar de oppervlakte. De boot ligt een heel eind van ons verwijderd. Even na ons komen de twee andere buddyparen ook boven en de boot komt onze richting uit. Het duikweekend zit erop … gedaan met bootduiken vanaf de Rijnland III … finito …

Joke en Frits worden als afscheid uitgenodigd om samen met de groep in Oud-Vossemeer iets te gaan eten. Daarna is het nog een zware rit naar huis … moe, moe, moe … maar … voldaan!

Bedankt Joke en Frits voor de professionele begeleiding, de bijstand aan boord en het lekkere eten, bedankt buddy’s voor alle wijze raadgevingen en bedankt heel de groep voor de gezelligheid! Eén ding staat nu wel vast: een Noordzee duiker zal ik wellicht nooit worden …

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief