Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lia van Nieuwenhuizen – Een onbekend visje

Na 35 jaar duiken in het Grevelingenmeer gebeurt het Lia van Nieuwenhuizen niet vaak dat ze iets ziet wat ze niet kent. Maar in augustus was het raak: ze vond een nieuwe soort, de kameleongrondel. 

Datum: aug 2024
Duiklocatie: Kabbelaar- Grevelingen

Duikreports zijn de verhalen, foto’s en/of films van duikers – de belevenissen van jou en van mij. ledereen kan een Duikreporter zijn. Hoe? Klik hier!

Het is vakantietijd. Voor ons in Zeeland betekent dat heerlijk leven in onze caravan en bijna dagelijks een duik in de Oosterschelde of de Grevelingen. Tijdens 1 van deze duiken gaan John en ik naar de Kabbelaar om een rustige duik te maken en weer eens bij de Rat en de Zeehond te kijken. Na een rondje langs de Zeehond gaan we via de reefballs terug naar de steiger, het is heerlijk scharrelen tussen de oesterblokken met daartussen zoveel leven.

Iets tussen deze oesterblokken trekt mijn aandacht, er schiet een klein wit visje weg. Met mijn camera altijd klaar om foto’s te maken stel ik deze in om dit voor mij onbekende visje vast te leggen. Het visje is razend rap en verstopt zich op de meest onmogelijke plekjes. Ik blijf er toch een tijdje bij en zie er op dezelfde plek 2, lijkt een koppeltje. Ik laat ze verder met rust en denk onder water al na over de soort die ik heb gezien. In de 35 jaar dat ik duik, echt nooit eerder gezien, thuis maar eens op zoek en een foto naar Stichting Anemoon voor meer duidelijkheid.

Snel heb ik antwoord op mijn vraag aan Stichting Anemoon (bedankt!): het is de kameleongrondel.

Het is een vissoort die oorspronkelijk uit Azië komt en waarschijnlijk  naar Nederland gekomen is via de scheepvaart in ballastwater. De kameleongrondel is een lichtgrijs/bruine vis van maximaal 12 cm. Hij heeft kenmerkende lichtere vlekjes op de onderste helft van de kop en twee zwarte lengtestrepen, waarvan één over het midden van de snuit tot de staartvin loopt en de andere langs de basis van de rugvinnen.

Mannetjes en vrouwtjes worden niet ouder dan drie jaar en binnen een jaar zijn ze al geslachtsrijp. De voortplanting vindt plaats van het voorjaar tot in het najaar.  Er is wel een korte voortplantingsperiod  in de Nederlandse wateren, de watertemperatuur moet rond de 18 graden of hoger zijn .De kameleongrondel eet vooral wormpjes, kleine schaaldieren zoals zeepissebedden en spookkreeftjes. En spookkreeftjes zijn er in ons water voldoende te vinden. Er zijn meldingen uit de Europoort en het Grevelingenmeer.

2 reacties

  1. Wat een mooie ontdekking, Lia!

    REAGEREN
  2. Gaaf, lijkt heel erg op de visjes die je ook in tropisch water tegenkomt!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief