Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen / Snorkelreporter

Leendert Smit – NOB-reis naar Indonesië: zoutmeren

Een duiker die alleen mag snorkelen zonder vinnen: voor deze bijzondere locatie heeft Duikreporter Leendert dat over. Het kost wat moeite, maar hij weet de schoonheid van deze zoutwatermeren in Indonesië op beeld vast te leggen.

In mei 2022 nam ik deel aan een groepsreis georganiseerd door de Onderwatersport Bond (NOB) naar de Derawan archipel in Indonesië. We verblijven op het maratua Seaview Reort op het eiland Maratua. Tijdens het verblijf aldaar kunnen we gelijk de NOB specialty “mariene biologie wereldwijd” volgen onder leiding van Rob Kool. Zie ook de andere delen van dit verhaal.

Een vrij uniek fenomeen in deze archipel is de aanwezigheid van zoutmeren. Ze liggen vaak midden in een eiland (Maratua heeft er ook één) en de beroemdste is Kakaban. Het water is brak dus er is kennelijk nog wel uitwisseling met open zee anders zouden deze meren allang zoet moeten zijn geweest. Uiteraard herbergen deze zoutmeren een unieke fauna bestaande uit diverse kwalsoorten, sponzen, zakpijpen en zelfs vis. Kakaban bezoek ik 2 maal. Eenmaal om te filmen en eenmaal om te fotograferen. Beide valt niet mee want de mooiste stukjes vindt je in het ondiepe deel langs te kant en je mag alleen snorkelen ZONDER vinnen. Wil je iets van onder naar boven filmen of fotograferen dan is de beste tactiek om gewoon uit te ademen en zachtjes te zinken tot de gewenste diepte en snel je ding te doen.

20220514_193P5149459-117378

20220514_194P5149462-117378

Overigens is Kakaban een lokale toeristische attractie en het kan in de weekenden behoorlijk druk zijn. Het zoutmeer op Maratua daarentegen is privé terrein. We rijden er met wat mensen van het resort heen. Wij wachten bij de ingang terwijl zij de sleutel regelen. In tegenstelling tot Kakaban hebben we hier het meer dus voor onszelf al is het allemaal wat minder spectaculair en het zicht nog slechter dan op Kakaban. Maar het is wel heel mooi om in zo’n, door jungle omgeven, meer te zwemmen met het lawaai van troepen parkieten die over het water scheren in je oren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief