Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een mijlpaal in mijn leven

Het is feest op Sint Annaland! Duikreporter Dirk Van den Bergh viert hier zijn 65ste verjaardag en 500ste duik. En vele buddy’s vieren dat met hem. Hoe dat er aan toe gaat, zie je hier.

Wat een drukte bij Sint Annaland Strand! Maar … daar is een reden voor: vandaag vier ik mijn 65e verjaardag én mijn 500e duik. We zijn met een groep van 23 personen, waarvan 7 buddyparen, om dit te vieren!

Mijn buddy is Bas van der Sanden. Ik kreeg zo goed als heel mijn opleiding van hem bij duikclub Argonauta Breda. Hij was ook de eerste die met mij terug onder water durfde te gaan na mijn hartoperatie. Het is onze 30e duik samen.

We gaan deze keer nog eens naar rechts van het strandje. Bas kent daar zijn weg goed, dus ik volg! Steeds een plezier om met hem te duiken: als bioloog weet hij altijd wel iets speciaals te ontdekken. Deze keer is de bijzonderste waarneming echter voor mij: een rasterpitvis.

Dirk-Van-den-Bergh_20180930_rasterpitvis2-71576

Voor de rest genieten we van de mooie tafereeltjes. Deze krab is haar prooi aan het verorberen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180930_krab-met-prooi-71576

Er zitten veel zeenaalden, grondels en garnalen. Riskeert deze garnaal haar leven niet? De krab kruipt weg in het zand om zich te verstoppen. Of heeft de krab schrik van de garnaal? In de video zie je dat de garnaal zelfs een beetje uitdaagt!

Dirk-Van-den-Bergh_20180930_garnaal-en-krab-71576

De gele sponzen, de wieren en de zeesla zorgen voor een kleurrijk geheel.

Hooiwagenkrabben zijn echte meesters in het camoufleren. Aan hun poten zitten stekels die ze gebruiken om allerlei organisch materiaal uit de omgeving aan te bevestigen. Deze is haast niet meer te onderscheiden van de sponzen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180930_hooiwagenkrab-71576

We zien een grote Europese zeekreeft die zich overdag uit haar hol heeft gewaagd. Meestal doen ze dit alleen ’s nachts omdat ze niet van licht houden. ’s Nachts gaan ze op jacht. Nu kan ik haar mooi filmen tot ze er genoeg van heeft en terug in haar hol kruipt. Van daaruit laat ze nog even blijken dat ik haar nu maar gerust moet laten en het kost me bijna weer een nieuwe lens (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20180930_Europese-zeekreeft-71576

De watertemperatuur is nog maar 14° en ik begin het koud te krijgen. We zijn trouwens al over de afgesproken duik tijd gegaan en na 80 minuten komen we als laatsten boven. Yes! De 500e duik is een feit!

Onderweg naar de auto word ik overladen met geschenken en dit gaat verder in brasserie De Deu Braek. Hier heb ik gereserveerd om te blijven lunchen. Het is prachtig weer en we kunnen buiten eten en vieren. Ik haal mijn ukelele boven en iedereen zingt uit volle borst mee. Grappig is wel dat ik een rechtenclaim op het liedje krijg bij publicatie van de video!

Onderstaande video is langer dan gebruikelijk. Het duik gedeelte eindigt op 03.56. Wil je mijn feestje mee beleven? Kijk dan gerust verder. Met dank aan alle aanwezigen die van deze mijlpaal in mijn leven een onvergetelijke dag maakten!

De groepsfoto is gemaakt door mijn top buddy Pierre Spirlet waarmee ik al 94 duiken maakte. Hij kon wegens een operatie aan zijn hand niet mee duiken. Tof dat je er toch bij was Pierre en bedankt voor alle mooie herinneringsfoto’s!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

2 reacties

  1. Met recht een mijlpaal! Gefeliciteerd!

    REAGEREN
    • Bedankt Joost!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten