Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een jonge sepia in de Grevelingen

Het blijft prachtig om een jonge sepia tegen te komen. Het is nog leuker als je deze op video vast kan leggen.

Afsluitende duik van het Mariene ecologie duikweekend georganiseerd door Bas en Mirjam van der Sanden.

We zijn vroeg op de duikstek, maar toch zijn we niet de eersten! Om 09.25 uur gaan we te water. Duikplan: mijn buddy Leonard de fuchsia zeedahlia laten zien, maar het loopt anders … Niettegenstaande ik op de juiste plek uitzwem naar de betonplaten vind ik ze niet. Is ze weggekropen, of is het door de toch wel aanwezige stroming dat ik uit de richting ben gezwommen? Het zicht is bovendien slecht beneden de 5 meter en terwijl ik de betonplaten afspeur ben ik na 40 minuten mijn buddy kwijt … Hij is aan de oppervlakte gaan kijken en terug gedoken. Vermits we iets dieper dan 10 meter zaten doe ik dat niet. Ik zwem terug richting kant en hou daar eerst mijn veiligheidsstop. Leonard staat al op de steiger. Ik blijf nog wat rondsnollen.

Tijdens de duik zien we in het ondiepe weer veel Groene wierslakken. en ja, dit is ook een “Groene”: afhankelijk van het voedsel dat ze eten kunnen ze een andere kleur hebben. De basiskleur ontstaat door de bladgroenkorrels van het gegeten voedsel dat kan bestaan uit o.a. viltwier, onregelmatig vederwier en roodwieren.

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_Groene-wierslak-geel-85776

Vóór we afdalen naar de reef balls komen we over een zandvlakte en daar zie ik zowaar een jonge sepia! Hij is heel licht gekleurd, waarschijnlijk als schutkleur omdat er op de bodem veel witte schelpjes liggen. Af en toe laat hij zien dat hij van kleur kan veranderen (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_sepia2-85776

Op de reef balls zitten driekant kokerwormen. Ze zijn schuw en het lukt me niet om de worm zelf in beeld te nemen, wel de koker.

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_driekantkokerworm-85776

De fluwelen zwemkrabben zijn ook weer talrijker aanwezig en op de terugweg kan ik nog een botervisje vastleggen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_botervis-85776

Ik heb 71 minuten gedoken, de watertemperatuur is aan het zakken (17°) en dat begin je te voelen in een natpak.

Na de duik rijden we terug naar Renesse. Hier delen we allemaal ons “weetje”. Altijd interessant. Ik heb de oplossing van mijn weetje niet gevonden, maar krijg de oplossing in de groep. “Wat zijn toch die groene slierten die uit veel mosselen hangen? Bij de anatomie van de mossel kan ik het niet vinden, dus geen lichaamsdeel?” Inderdaad niet … het zijn de uitwerpselen!

Einde van weeral een boeiend, leerrijk en gezellig duikweekend. Binnen 14 dagen staat het volgende alweer te wachten: specialisatie slakken georganiseerd door Peter H. van Bragt. Laat maar komen!

De titelfoto van de video is van Mirjam van der Sanden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief