Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurjen Balkema – Een avondduikje in zoet water

Ondanks dat Duikreporter Jurjen geen fan van zoet water duiken is, werd hij positief verrast tijdens een duik op zijn huisrif Zevenhuizerplas. Zou dat bij de tweede duik weer zou zijn?

Ik ben normaal niet zo’n fan van zoetwater duiken. Er is vaak niet zoveel te zien. Maar de Zevenhuizerplas ligt op nog geen 800m van ons huis, dus laatst toch maar uit gemakzucht weer eens een kijkje gaan nemen. WOW, wat een verrassing; goed zicht en wat een uitbundigheid van jong leven. Dus na mijn enthousiaste verhalen, met een groepje van 6 deze week nog maar een keer. En ja, hoor het warme weer en de daarmee gepaarde grote hoeveelheden zwemmers hebben het zicht serieus geen goed gedaan. Maar niet getreurd. Met 35 graden bovenwater is het onderwater per definitie beter vertoeven.

We gaan via het hondenstrandje het water in en zwemmen rustig uit over de grassen richting de ‘drop off’ van het veenwandje. Op die eerste meters komen we gewoon al een aantal jonge snoekjes tegen. Het zicht is echter echt teleurstellend.

Eenmaal bij het wandje dalen we rustig af. Ik heb een ex-collega mee en laat uit hem uit puur leedvermaak de thermocline op 7 meter voelen. Gieren, die kop en die ogen, sommige dingen zijn onbetaalbaar. Dus maar gauw weer naar de heerlijke warme laag erboven. Heerlij langs het wandje dobberen en tussen de rechtopstaande planten zoeken naar snoekjes. Nou dat was niet zo’n probleem. We zijn ongeveer bij 30 gestopt met tellen. Gelukkig zijn er een aantal plekken bij waar het zicht iets beter is en kan ik toch ook nog wat filmopnames maken. Ik was te lui geweest om na de laatste duik in Zeeland de macro lens voor de GoPro eraf te halen en dus maar proberen om met macro +15 een snoekje close up te filmen. Nooit gedacht dat dat ook nog zou lukken. Lachen zeg.

Na 64 minuten komen we voldaan en heerlijk afgekoeld bovenwater. Het was weer een toffe duik.

Dit keer geen filmpje, maar een paar screenshots uit de videofragmenten.

Snoek bij planten-68729

School visjes boven zand en mossels-68729

Macro Snoekje 2-68729

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief