Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Duiktrip Noorwegen deel 9

Aan al het goede komt een eind. Zo ook aan de duikvakantie van duikreporter John Landa. Nog één duik maakt hij bij Avik in Noorwegen, voor de duikspullen gedroogd en ingepakt moeten worden.

Duik 909, vrijdag 29-09-2017, Avik, Noorwegen.
Ik besluit dat ik nog maar een duik ga maken want ik wil ’s middags mijn spullen op mijn gemak opruimen en de bus inladen voordat het donker wordt. Morgenochtend moeten we om 6 uur vertrekken.

01-lumishootJ9290305-56874

We gaan deze keer met de boot weg net buiten de haven dus de setjes, brillen en de vinnen worden in boot al aan gedaan want het is maar een paar minuten varen en dan worden we daar gedropt en zwemmen dan terug richting het huisje.

02-lumishootJ9290316-56874

Met 3 duikers en een schipper aan het roer worden we net buiten de haven gedropt met de knie op de rand en daarna met een rol te water. De camera’s worden aangegeven en we gaan met zijn drieën onderwater.

03-lumishootJ9290332-56874

Hier stroomt het meer en is het leven ook net iets anders er staat hier wat dodemansduim die een flinke grote hebben in ieder geval groter dan ik ooit in de Oosterschelde heb gezien. De dodemans duim is her en der verspreid ik heb al eerder in Noorwegen gedoken en daar waren hele wanden en rotsbodems bedekt met dodemansduim.

04-lumishootJ9290356-56874

Als je met 3 fotografen op pad ben die alle drie met hun groothoek op pad zijn kan het wel eens zijn dat je vin of hoofd op de foto heb staan die je er eigenlijk niet op wil hebben. Ik word gewaarschuwd want er ligt een flinke naaktslak op de rotsen een grote gele jongen met franjes aan de zijkant en aan de voorkant een soort zuigmond net als een stofzuiger het blijkt achter af een grote tritonia te zijn een naaktslak die dodemansduim eet.

07-lumishootJ9290380-56874

Na wat foto’s ga ik verder de andere 2 fotografen zijn nog lekker bezig ik ga nog even verder zoeken ik vind een overhangende rots met ook daar dodemansduim maar hier zijn ze extra lang en waarschijnlijk omdat ze hier hangen.

08-lumishootJ9290386-56874

Ik kom nog wat haarkwallen tegen en ook een die in een touw verstrikt is je kunt hier de patronen zien van de kwal als hij op zijn kop ligt.

06-lumishootJ9290371-56874

Op sommige stukjes is het een puinhoop, oude ankers, netten, blokken beton, autobanden, vislijnen, slangen, kabels een oude was machine enz enz erg jammer maar soms kun je mooie foto’s maken zoals een touw waar rode zakpijpen op zitten je kunt prachtige foto’s maken richting het wateroppervlak.

05-lumishootJ9290369-56874

We gaan verder en komen in de buurt van de wrakjes daar weer wat foto’s gemaakt en daarna het water uit. Het was weer een mooie duik en weer nieuwe dingen gezien ik besluit geen tweede duik te maken al komt het wel in me op maar ik ga mijn duikspullen opruimen mijn onderwatercamera schoonmaken en ruim alvast alles op.

13-J9290343-56874

Daarna nog even een rondje in buurt maken en een laatste boodschap doen voor het avond eten. Als we terug zijn ook enkele vissers terug gekomen en ze hadden helaas een paar snotolven gevangen waar ze niks mee kunnen maar ze waren helaas al overleden.

12-J9290346-56874

De dode snotolven worden weer in het water gegooid en zijn weer voer voor andere vissen. ik had deze snotolven graag onderwater gefotografeerd want deze lelijke vissen zijn mooi van lelijkheid en schitterend te fotograferen.

11-J9290366-56874

Ik ben ongeveer 72 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 13:30 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was goed, ik ben max. 11,7 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief