Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Menorca, the Canyons

Op sommige duikplaatsen kan alleen bij een bepaalde windrichting gedoken worden. Zo ook bij The Canyons aan de westkant van Menorca. Te water gaan is wat lastiger, maar onder water weet duikreporter Berthold Raadsen een bijzonder visje op de foto te zetten.

Het plan voor vandaag is om op CHURCHDOOR te gaan duiken. Maar bij aankomst bij Michiel en Christina/ duikcentrum Cala Blanca, wordt dat plan veranderd. Michiel: Ik heb naar de (weinige) wind en de windrichting gekeken, het is beter om vandaag Canyons te doen. De weersomstandigheden zijn nu ideaal voor die stek. Dus, zo gezegd zo gedaan. Canyons blijkt vlak voor de deur van mijn gehuurde huisje te liggen. Op mijn wandeling naar het Dive Center, stond daar al een busje met Engelsen in verschillende mate van aangekleed zijn om te gaan duiken. Dus wij nu ook. Wij zijn gelukkig met zijn tweeën, heel relaxed. Eerst even het pad door de  scherpe karang naar de waterkant inspecteren. Dat  wordt even goed oppassen met de hele flikkerse boel op de nek. Ook nog een stukje omlaag klimmen en dan een giant stride….. Ook instructies om er hier weer uit te komen. Duidelijk is direct dat wanneer de wind op de kant staat, dit geen aangename in- en uitstap is.

P1130701 (2)-58045

Zodra je hier doorheen bent (gelukkig niet er over heen), een meter of twee/drie omlaag klimmen naar een klein vlak stuk, waar de grote gaten dichtgemaakt zijn met cement. Bij deze omstandigheden heel comfortabel en dus prima te doen. Ook de klauter partij het water uit aan het eind van de duik.

P1130702 (2)-58045

We zakken naar een meter of  tien(10) en dan de wand aan de linkerkant van de schouder de wand volgen tot dat we aan een grot met een ingang en een uitgang. De ingang in en uitkomen in een gigantische kamer. Eerst kijken tegen het plafond, daar tussen de sponzen wonen slijmvisjes volgens Michiel. Iniminie’s zijn het maximaal 3 cm groot. Achteraf, thuis, in het Handboek voor Onderwaterfauna, blijkt dat het geen slijmvisje is wat ik vastgelegd heb, maar een TRIPTERYGION minor (Kolombatovic). Die wordt niet groter dan vijf centimeter en leeft in de schauw. Zijn voorvinnen zijn vergroeid naar “Poonachtige”vinstralen.Hij heeft zelf geen Nederlandse naam!

P9210036 (2)-58045

Wij vervolgen onze tocht, willen dieper de grot in, maar dan komt de groep Engelsen, via de uitgang, die de brievenbus wordt die genoemd naar binnen en schiten voor ons het diepere deel van de grot in. Daarop besluiten wij door de brievenbus naar buiten te gaan en onze tocht naar de Canyons te vervolgen. Hieronder de brievenbus.

P9210024 (2)-58045

Net buiten de grot in een gat weer een murene…. Grote ogen, neusbuisjes ennnnn………. “giraffenknopjes” op zijn kop.

P9210038 (2)-58045

Michiel oriënteert zich even en dan gaat het over een open vlakte met veel zeegras en een afgrond richting de Canyons. Natuurlijk Brasems en weer een octopus.

(wordt vervolgd)

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *