Pierre Gorissen – Duiken in de cenotes van Mexico
Duikreporter Pierre dook in de cenoten van Mexico. Hij filmde zijn belevenissen.
Datum: 8 en 11 augustus 2018
Duiklocatie: Quintana Roo, Mexico
Hoewel we als gezin al de nodige duiken gemaakt hebben, was dat tot nu toe altijd in “Open Water”. Maar tijdens onze vakantie in Mexico konden we de cenotes natuurlijk niet overslaan. Er zijn er zo’n 3.000 in Yucatán waarvan er zo’n 1.400 gedocumenteerd zijn. Wij doken daarbij in wat in het Engels een “cavern” heet en niet in een “cave”. Dat betekent dat, hoewel je door grotten zwemt er altijd ergens daglicht zichtbaar is.
Toch gelden ook hier de nodige (net wat andere) veiligheidsregels en duik je met maximaal 4 duikers met een gids die opgeleid is voor cave diving. Onze gids was Phil Bunyard. En mocht je vooraf nog zenuwen hebben over je eerste duik, dan zorgt de rustige en heldere uitleg van Phil vooraf wel dat die zenuwen grotendeels verdwijnen.
De eerste dag nam Phil ons mee naar de Eden cenote en daarna naar de Chikun Ha cenote.
De filmpjes hieronder zijn tijdens beide duiken gemaakt met mijn GoPro 4 (+ extra videolamp). Het is in werkelijkheid nog minder donker dan je denkt op basis van de filmpjes. Onze ogen zijn toch nog een stuk gevoeliger dan een GoPro. Je ziet de wortels van de mangrove bossen in het water en de rotsformateies en stalactieten.
De tweede duikdag nam Phil ons mee naar El Pit. Dit is de diepste cenote (voor zover op dit moment bekend) in Mexico met een diepte van 120 meter. We krijgen dan ook vooral de waarschuwing om bij het te water gaan niets te laten vallen!
Bij El Pit daal je recht naar beneden af naar (bijna) 30 meter waarna je langzaam stijgend de enorme kamer kunt bekijken. Als je geluk hebt en de zon schijnt dan komen de stralen tot helemaal beneden. Een schitterend gezicht.
De tweede duik ging naar Dos Ojos (2 ogen). Dit was een heel ondiepe duik waarbij we niet dieper dan zo’n 8 meter zijn geweest. Hier waren de stalactieten en stalagmieten nog indrukwekkender. Ik wil nooit meer zo’n grot op het droge bezoeken, ik wil er alleen nog maar doorheen zweven!
Overigens hebben de grotten, lang geleden en heel lang ook droog gestaan. Want stalactieten en stalagmieten vormen zich maar heel langzaam en niet onderwater. Nu staat de tijd er wat dat betreft dus als het ware stil.
Hoewel we nu niet opeens de opleiding tot grotduiker gaan volgen was het absoluut een mooie ervaring. Zeker als je je drijfvermogen onder controle hebt en weet hoe je met zo min mogelijk beweging van je vinnen door het water kunt zweven. Het was ook wel apart ook om opeens in 24 graden zoetwater te stappen (met veel minder lood) na de 10 duikdagen in zoutwater van 29 graden die we er al op hadden zitten.
Dus als je ooit in Yucatán bent, vergeet dan zeker niet een paar duiken in een cenote in je duikprogramma op te nemen. De gangen waar ze doorheen gaan zijn ruim en gemakkelijk te navigeren. Goede controle over je drijfvermogen is voldoende.
Oh en zorg voor shirtjes met lange mouwen tegen de muggen. Je zit immers niet op een boot. En een shortie is voor de zee prima, maar voor een cenote natuurlijk wat koud.