Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab toen en nu (6)

Duikreporter Berthold Raadsen keert terug naar Dahab en vergelijkt 1978 met 2019. Vandaag gaat hij duiken bij The Islands.

Ja, dit is een twijfel geval. Deden we die wel of deden we die niet: The Islands? Er is een herinnering dat wij over het rifdak (net zoals hier) liepen om een paar “bommies” ( want dat is geen Arabisch) te doen. De herinnering is er wel, vooral het lopen over het rifdak en de lange duiktocht, maar de aantekening in het logboek is er niet! Een herhalingsduik misschien, want zo heette een tweede duik op dezefde dag toen steevast. Gezien het feit dat de stek dicht bij Di-Zahav ligt zou dat waar kunnen zijn. Nu ligt de plek aan het eind van de wandelboulevard ( de zuidkant) van Dahab. En er staat een Egyptische tempel en er is een veelkantige vaste scahuduwplek om op- en af te tuigen. Ook die waren er niet, dusssssssssss…………….het zal altijd wel een raadsel blijven, want hij staat niet in het logboek! En we waren er toch precies mee: De boekhouding moet kloppen!

Berthold_Raadsen_DahabIslands_201910_1-88682

De Egyptische Tempel, met wandgrote spiegel. Die Tempel die zegt werkelijk alles: Achter mijn dame de Golf van Eilath; achter de Tempel de woestijn en de Sinaï; links van de Tempel, het groen, de plek waar ons Holliday camp was in 1978; Rechts van de Tempel, het dorp Dahab. De Tempel is een toiletgebouw en dat is mooi zeker in de woestijn. Links heren en rechts dames of omgekeerd? In ieder geval voor de behoefte moet Egyptische Ponden 5.00 betaald worden. En daar wordt de uitbater niet rijk van. Dus daarom heeft hij rechtsvoor de Tempel zijn eigen nering. Of ie daar rijk van wordt?

Vandaag gaan we een Mantaduik maken; een zweefduik tussen de koralen. Vooral niet te dicht bij de koralen komen, geniet van de kijk erop en verders niets. Er kan achter het tweede eiland een behoorlijke stroming staan. Stroming tegen wel te verstaan. In dat geval wordt de route ingekort naar een soort plan B meer in de luwte van het eiland. Deze hele vakantie zijn we gewaarschuwd voor stroming en we gaan drift duiken maken. Niets stroming, niets driften, gewoon zwemmen! Eerst een behoorlijke wandeling over het rifdak, dan kort voor het einde van het dak, door een gat omlaag en door een gangetje naar buiten. Daar verzamelen en dan verder.

Berthold_Raadsen_DahabIslands_201910_2-88682

Door de dalen tussen de bommies, met soms wonderlijke koraal formaties. Soms een rog onder een overhang, zelfs geen kraalduivels, maar ja dicht bij het koraal komen mag niet en onze gids is streng: Mantaduiken!

Berthold_Raadsen_DahabIslands_201910_3-88682

Maar het moet gezegd worden: de koraaltuinen zijn mooi. Maar ook: er is heel weinig vis, zelfs  heel winig kleine vis. En de vis die ers is schuw en houdt afstand.

Berthold_Raadsen_DahabIslands_201910_4-88682

Maar dan toch…………….een queenangel , ook nerveus, ook verweg, ook niet willen poseren……..

Berthold_Raadsen_DahabIslands_201910_5-88682

We maken twee duiken op Islands. aan het eind van de twee duik. Een hele grooote Barracuda. Zelfs onze gids heeft respect voor hem. Maar ook die blijft ver van ons weg. Wel een school geelvinbarracuda’s die ook gezwind voorbij trekken. Verwend als wij zijn beschouwen we dit toch als de twee minder duiken van deze vakantie.

De duiken: 18 bij 55 em 16,5 bij 65. Twee hele eiden zwemmen!

 

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *