Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab toen en nu (5)

Berthold Raadsen vergelijkt de vakantieduiken in Dahab van 1978 met die van 2019. Vandaag is het tijd om The Blue Hole te gaan verkennen.

Eindelijk de Blue Hole: Niets meer hoge toegangshelling, niets meer  slechts een woestijntrack langs het water, niets meer leegte langs het water en het blauwe gat (Blue Hole)……………….. De mulle zandhelling,  die toegang geeft tot de baai, is afgegraven om het blauwe gat beter bereikbaar te maken………….. Heel veel uitspanningen, waar tussen de duiken door gerust kan worden, iets te drinken of een hap te eten genomen kan worden. Daarnaast een apneu duikcentrum dat druk gebruikt wordt………..

 

Berthold_Raadsen_Sinaï_Bluehole_201910_1-88458

Het is vroeg en dus zijn er (nog) weinig duikers. Op de achtergrond de afgegraven helling die toegang geeft tot de Blue Hole baai. Dat bespaart toeristen/duikers die de helling niet op kunnen komen een voertuig dat achteruit het water in glijdt. Op de voorgrond drommedarissen die gebruikt worden om duikers en hun uitrusting naar Ras Abu Gulum te brengen. tussen de drmo’s en de helling…de Blue Hole met daarin autobanden/boeien die de freedivers als bovenwaterthuis gebruiken. Een grote blauwe leegte………………..

Berthold_Raadsem_Sinaï_Bluehole201910_2-88458

Een beeld van de bebouwing langs de Blue Hole. De duikuitrusting van onze groep ligt op een kleedje te wachten voor gebruik ennnn naast  de trap naar onze rustplaats in de schaduw; ook hier een “kamer” speciaal voor ons. Bedoeïnenthee en een hapje tot de volgende duik. In die rustpauze een gesprek tussen duikers met grijs haar (wij) en een bedouïnen baas (eigenaar van ons “schaduwwoonkamercentrum”) eveneens met grijs haar. Er ontspant zich een gesprek: Voor de oorlog (Yom Kippur) had Egypte  helemaal geen interesse in de Sinaï. De Israeli waren druk bezig met ontwikkelen van de regio en de duiksport. Nu moet er toegang tot het park betaald worden (USdollars 10,00 per keer) maar er gebeurt niets (zichtbaars) met dat geld voor de ontwikkeling van het park/ de duikplaatsen. De plastic flessen en andere troep ruimen wij op……….. Waar wij vandaan komen? Nederland?: “Achtentachtigallemachtigprachtig” zegt hij dan ineens. Ons antwoord…….. “Die kreet hebben wij 41 jaar geleden geïntroduceerd”. Iets heeft de tijd overleefd! En hij, hij vindt het prachtig allemachtigprachtig.

 

Dan is het tijd voor de tweede duik….. Vanuit de Blue hole over het zadel van de arch naar buiten, zoeken naar een reuzemurene en dan weer terug.

 

Berthold_Raadsen_Sinaï_Bluehole_201910_3-88458

Onderweg zien we de boeien van onder water………….Er wordt druk geoefend door apeuduikers in een gat dat meer dan honder meter diep is. Een gat met een boog naar buiten met  een plafond op 42 meter…………….. Op de rotsen een aantal herinneringstenen an hen die daar bleven met of zonder perslucht tanks…………….. Hoevel bleven er??? Meer dan 80 duikers….. die  bovendien niet allemaal zijn teruggevonden………..

Berthold_Raadsen_Sinaï_Bluehole_201910-5-88458

De giga murene vinden wij niet…..Wel deze gedoornde zeester. Zijn habitat licht mooi op in het licht van mijn duiklamp. Weinig koraal dat wel.

 

Berthold_Raadsen_Sinaï_Bluehole_201910_4-88458

Een Zeebaars die behoorlijk schuw is. Op de plek waar hij woont, is er maar weinig levend koraal……… Verder ook nog weinig andere vis……….

1 reactie

  1. Avatar

    Overigens was de Yom Kipur oorlog niet in 1966, dat was de zesdaagse oorlog. met scuus voor deze lapsus.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief