Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab toen en nu (4)

We duiken verder in zijn vakantie naar Dahab. Berthold Raadsen vergelijkt de duiken van 1978 met die van 2019.

Op deze plek hebben we in 1978 niet gedoken…….de reden…….die stek staat niet in onze Guide (The Red Sea Diver’s Guide). En bovendien, om er te komen moet je langs de Blue hole en die kunnen we niet bereiken omdat we een helling opmoeten die steil is en uit heel veel los zand bestaat . Onze voorwielaandrijving haalt dat eenvoudig weg niet! Dus daarom moeten we ruim veertig jaar wachten.

Berthold_Raadsen_Sinaï_Bluehole&ElsBells_201910_1-88165

Onderaan deze luchtoverzichts foto, de Blue hole in 1978. Onderaan de foto bij de rotsen die bijna de zee raken, de zandhelling. in het midden de Blue hole, een sinkhole die meer dan 100 meter diep is. Voorbij de Blue hole is er een  “woestijneusje” dat bijna de zee insteekt. Direkt daar achter een klein blauw puntje in het rif: El Bells. El Bells een smalle vertikale schoorsteen, die aan de zeezijde open is, maar recht door naar 32 meter gaat. De naam: Het geklingklonker van de tanks tegen de wanden van de schoorsteen. Lopen van “onze huiskamer” (zie de volgende aflevering Blue hole) naar dat blauwe gat in het rif, Daar te water. Om daar zonder vertraging te water te gaan is het vroeg aanwezig zijn, anders…. is het lang  wachten, in line, in de hete zon en in volle bepakking. Als wij aankomen bij de toll boot van het Nationale park ( entree US$ 10,00 per keer !) is het loket nog gesloten. Geen probleem. de slagboom is open; wij kunnen door. De geldinners komen vanzelf achter ons aan, zegt Karim. En dat klopt, zodra wij als eersten te water willen gaan die dag, komt de geldophaler. Die wordt gerust gesteld: Betalen na de duik!

Berthold_Raadsen_Sinaï_ElsBells_201910_2-88165

El Bells bij de instap. Voorzichtig te water, een giant stride mag ook, maar pas op die steen dan daar….. .We zijn met een man of zeven: Vijf Zuidafrikanen en twee Nederlanders. Babbelen gaat ook: goedemorgen is morre en veel dank is baaie danki………..Wij gaan als laatsten, vertikaal zakken vinnen eerst, iets naar achter; door een echte schoorsteen en dan op 32 meter is het open en hele diepe en diepblauwe zee. Op 32 meter is er ook een overhang; onder die overhang prachtig rode gorgonen en opblaas (zacht) koraal. Er is helemaal geen stroom dus de zachte koralen staan er slapjes bij…..

Berthold_Raadsen_Sinaï_ElsBells_201910_3-88165

Langs de wand met een onmetelijke diepte onder ons, kijken en genieten. In de verte zwemt een schilpad voorbij. Deze blauw gespikkelde stekel rog in een grotje waar wij lamgs komen.

Berthold_Raadsen_Sinaï_ElsBells_201910_4-88165

Langs steile wanden, grote koraalformaties, overhangen, grotjes en grotten en spleten. Uit een zo’n spleet een grijze murene. Beetje zenuwachtig is ie, dat wel maar er komt een mooi portretje uit en dan kan hij zich rustig terugtrekken!

Berthold_Raadsen_Sinaï_ElsBells_201910_5-88165

Langzaam omhoog, over het zadel van de Blue naar binnen en via de rechterzijde van de hole naar de kant. Soms mooie en grote koraalformaties, soms wel erg kale rotsen, maar weing vis. wel anthiassen en vlagbaarsjes en juffertjes, maar grote vis………………..???????????? heel weinig!!!!!!!!!!!!!. dat is wel een verschil met 40 jaar geleden.

Een behoorlijk lange diep duik, deze duik. Het is tenslotte 200 meter van de Bells naar de Blue hole. 33 meter bij 45 minuten is de score. Nipt niet in deco maar wel de stop van 3 bij 5.

Wat rusten, wat drinken, wat eten en dan de tweede duik van vandaag: Blue hole.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief