Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab toen en nu (3)

Terug op duikvakantie naar Dahab. Berthold Raadsen vergelijkt 1978 met 2019. Vandaag doet hij dat bij de Canyon.

We hebben redelijk wat praatwerk met Karim en Mina (onze Canyongids) moeten doen voordat wij kregen wat wij wilden: The Canyon doen zoals toen. Wij hebben in zijn totaliteit vier duiken in The Canyon gedaan deze keer. Drie daarvan zijn er belangrijk: Ten eerste onze duik in the Canyon in 1978 (59 bij 85) met  zijn tweeën en  o n z e  guide; ten tweede onze eerste duik in 2019 met Mina (44 bij 50) en ten derde onze tweede duik, nu in 2019, met Mina ( 51 bij 40).

(1) 1978, 15 liter staal 200 bar O2, trekreserve, bekend ademverbruik, berekende deco; 2019 (3), 12 liter alu 200 bar O2, online manometer, decometer, nipt geen deco, wel een safetystop van 3 minuten op 5 meter en met 50 bar boven.

Dat wij deze duiken met zijn drieën hebben kunnen doen is op zich al een wonder, want er gaan heden ten dage  zo’n 1000 (duizend) duikers per dag te water op de Canyon!

De eerste keer dit jaar wordt er al een uitzondering gemaakt, want de normale maxdiepte in The Canyon is 30 meter en dus een ruim 45% overschreiding van de max. De tweede duik is vroeg, we gaan als eersten die dag ( met de vinger op de mond, aan  n i e m a n d  verder verlellen) en dit is niet een uitzondering maar een special treat: De Canyon uit op 51 meter, een 70% overschrijding van de max.

Duiken 2019_ Berthold_Raadsen_DahabTheCanyon_1-88106

Deze plattegrond van het Cayongebied staat er ook al een hele tijd……..De ingang op 15 meter mag niet meer gebruikt worden. De overkill aan duikers heeft de in/uitgang instabiel gemaakt. Maar nu en dat is een voordel, zijn er weer glasvissen en bijlvissen op die plek.

De lagune is groter dan toen, de uitgang van de lagune is breder dan toen; de weg naar de canyon was een koraaltuin; nu is het een zandvlakte……

De ingang op 20 meter, is dezelfde die wij in 1978 ook gebruikten. Maar nu duik 1 2019 staan/hangen wij in line te wachten om The Canon op 20 meter diepte überhaupt in te  kunnen. De ingang, die  tenminste  vier keer zo groot is als in 1978!!!. Duikers laten meer achter dan alleen maar bubbels!

Duiken2019_Berthold_Raadsen_DahabTheCanyon_2-88106

Het jeukt van de duikers in de Canyon. Grote kolommen bubbels komen uit de ingang en  heel, heel veel uikers met enkel- en dubbelsets, met rebreathers….. zien wij passeren…… Oepsoepsoeps!!!.Maar we hebben geluk; zodra het onze beurt is is er niemand meer in the Canyon. Eerst naar beneden en naar links, naar het ondiepe gedeelte en omhoog kijken naar de crack in het plafond. En neen door dit gat kún je niet naar buiten.

Duiken2019_Berthold_Raadsen_DahabTheCanyon_3-88106

Wel een mooi gezicht; onze eigen uitgeademde lucht voor crack boven onsen de zon op de achtergrond. Door naar het punt waar het omhoog gaat naar de oude uitgang; Bijlvissen en glasvissen en licht boven. dan omkeren en terug en door naar beneden. Het diepste punt deze keer is 44 meter. Omkeren en op 42,5 meter deze pijpspons met vederster…… en rose zakpijp en gele zakpijp(???) of is het ook  een spons? Er uit door een net passend gat op 25 meter. De duik afmaken via de koraaltoren die bij de oude ingang staat………….. mooi hel mooi is het allemaal…

Duiken 2019_Berthold_Raadsen_DahabThe Canyon_4-88106

In onze determinatie gids kunnen we de naam noch de afbeelding van de spons  vinden. Maarrrrrrrr………… 70% van de zeesponzen is nog niet beschreven……….. . Via Tom van’t Hof (marien bioloog en goede vriend, die mij in 1966 heeft leren duiken en nu op Saba woont) kom ik bij Naturalis terecht; Rob van Soest: “Mijn” pijpspons is een bekende maar niet volledig beschreven en benoemde soort. Het is een Chalinula (klasse Demospongiae, onder klasse Haplosclerida/ familie Chalinidae)….. gezien dit alles  besluit ik hem naar mijn te vernoemen: Bertholdii.  Voluit  Pijpspons Chalinula Bertholdii dus. Overigens is het wel een hele mooie foto van Chalinula, zegt Rob.

Nipt niet in deco gaan wij terug door een gat in de crack op 25 meter de Canyon uit.

De tweede duik dit jaar is vroeg, om geen aandacht te trekken; wij zijn de eersten…. De lagune in ,de  lagune uit, links af, Canyon in en zakken zakken zakken maar. De crack in het plafond is niet breed; maar toch breder dan 40 jaar geleden. Erfenis van heel veel duikers in  de afgelopen veertig jaar? Er is voldoende, meer dan voldoende daglicht  in de tunnel omlaag, om onze lampen niet te hoeven gebruiken. Achteraf is dat jammer, want dat lamplicht had meer zaken aan het licht gebracht toch? Enfin, niet gedaan, jammer maar helaas. Wel op 51 meter de Canyon uit en nipt niet in deco rustig aan omhoog. Als afscheid van onze nostalgische reis naar 51 meter,…………… onze eigen afgewerkte luchtbubbels die door de crack om hoog komen. Wij laten niets dan bubbels………………..

Duiken2019_Berthold_Raadsen_DahabTheCanyon_5-88106

Twas weer mooi, pure nostalgie………….. Duiken….. we kunen er niet genoeg van krijgen!

3 reacties

 1. Avatar

  Oeps….. nipt ingehaald door de plaatsing van dit stukje! Dank, baaie danki!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Jeempie al 53 jaar duiken! En wat een gaaf idee om een vergelijkend warenonderzoek te doen naar dergelijke stekken. Leuk te lezen, vooral ook omdat wij vorig jaar in Dahab en ook op die stek doken. Gekkenhuis, niet mijn ding, met zoveel feestgedruis onder water.

  REAGEREN
 3. Avatar

  Dag Pauline. Ja het is inderdaad een gekkenhuis. Zeelandbrug met Pinksteren is veel beter! Dank voor je eactie. Groetjes,
  Berthold

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief