Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab toen en nu (2)

Duikreporter Berthold Raadsen keert terug naar Dahab en vergelijkt 1978 met 2019. Vandaag doet hij dat bij de Canyo Coral Gardens.

Dit hebben we nog niet meegemaakt forse regen en onweer in de woestijn. Het blijft rommelen en onze dames zijn er niet gerust op. Maar Karim, de manager van Daniela Village en de manager van het duikcentrum Daniela wel. Dus razendsnel papieren invullen, Alles naar waarheid met nee invullen en alle disclaimers accepteren. Daarna komt er nog een briefje: Een fotocopie van de Divers/instructeurslicence van karim voorop en een aangeniet papiertje waar wij onze namen in moeten vullen, met paspoortnummers en Nationaliteit. Ons paspoort ligt in de kamer, maar mijn geboortedatum en die van mijn ega (zonder haar geboortejaar, anders valt het op) en .NL erachter voldoet. Dit is het officiële stuk dat we bij de politie vlak voor de Canyon in dienen te leveren. Wat er mee gebeurt???. Who cares. in 1978 was het gewoon met zijn tweeén en gaan niets cntroles.

Dan op stap in de pickup met tanks en equipment kratten. Over een asfalt weg met dooie politieagenten (snelheidslimiterende hobbels) die zoveel mogelijk vermeden worden door naast de wegt eromheen te rijden. Op het punt waar het asfalt ophoud is er een blokkade over de weg, zigzaggend om de betonblokken heen en neen dit is niet de politie. Die komt nog…… maar ook die is geheel tevreden met de papieren.

Dan……………….The Canyon:

Berthold_Raadsen- DahabCoralGardens_201910_1-87955

Dit was de Canyon toen…….. rechts is de deserttrack te zien en verders …….niets dan rotsen, track en zee….. Ennnnn een kudde geiten die door de bedouïnenjeugd gehoed wordt.

Berthold_Raadsen_DahabCoralGardens_201910_2-87955

Niets meer pristine woestijn: bomen, restaurants, schaduwplaatsen om de uitrusting neer te leggen ( denk erom alleen op ons eigen kleed) en rustplaatsen om bedouïnenthee te bestellen of mango sap of iets te eten ( er is een gereserveerde “kamer” die alleen voor ons groepje is en waar je je spullen rustig kunt laten liggen. En dat is goed wan een stroom pickups voegt zich bij ons of gaat door  naar de blue hole.

Tijd om op te tuigen; tijd voor de proefduik naar een meter of 30 (?). In de lagune de zandhagedisvis; diej laat zijn tanden zien en grijnst. Dit is niet om mee te spotten toch?

Berthold_Raadsen_DahabCoralGardens_201910-_3-87955

Niks skills, Niks bril leeg blazen, niks, ademautomaat uitnemen en terugvinden, niks goed getrimd zweven. Niets meer en niets minder dan een volwaardige duik naar 33 meter (oeps 10% te diep). Niet links af naar de Canyon maar rechts af naar de Gardens. En die zijn mooi!

Berthold_Raadsen_DahabCoralGardens_201910_4-87955

Meters hoge steenkoraalmuren, die er gezond uitzien.

Berthold_Raadsen_DahabCoralGardens_201910_5-87955

Op diepte grote struiken zwart koraal ondieper Gele leerkoralen met anthiassen en vlagbaarzen en een grote koffervis en trompetvissen en gepen. Maar toch….. de eerste indruk is: De koralen zien er heel goed uit, maar er is weinig vis, veel minder dan 40 jaar geleden. Na drie kwartier is het mooi geweest.

Karim na de duik: Het is een eer om met jullie te duiken, jullie zijn net planten, jullie gebruiken nauwelijks lucht. En dat is mooi toch?

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *