Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken in Dahab, toen en nu (1)

Duikreporter Berthold Raadsen keert terug naar Dahab. Hij vergelijkt zijn duikvakantie van 1978 met die van 2019.

Toen: Van Brussel Zaventem naar tel Aviv, vandaar met de auto naar Eilath. In Eilath een week duiken op basis van fles en lood via Willy Halpert /Aquasport. Onze Guide is de Red Sea Diver’s Guide (Daaraan werkte ook David Doubilet (prijswinnende, internationaal bekend staande onderwaterfotograaf ) en Willy Halpert, (vader en grondlegger van het sportduiken in Israel) mee. Vandaar door de echte woestijn in naar Di-Zahav / Dahab, Israel. Verblijf in de moshav aldaar en duiken met ónze Guide van Dahab tot en met Ras Muhammed

Nu: van Brussel zuid / Charleroi naar Sharm el Sheikh, Egypte en met een taxibus over een zeer weing gebruikte vierbaans autoweg naar Dahab. Verblijf in het Daniela Village even buiten Dahab en kort voor de Canyon en de blue hole.

Toen: 25 duikplaatsen in ónze Guide, 4 compressorstations, waarvan een in de moshav in Di-Zahav.

Nu: 25 gemarkeerde duikplaatsen in Dahab alléén. 50 duikcentra en evenzovele compressorstations in Dahab alléén.

Toen: The lighthouse ( gebouwd door de israeli) een woestijnpunt en een duikstek in de Golf van Eilath, met palmbladern bedouïnenhutjes!

Berthold_Raadsen_DuikenDahab_201910_1-87889

Nu: The Lighthouse bestaat niet meer, De plek is vrijwel het midden van een gezellig dorp met 3000 inwoners, met een gezellige boulevard, duikcentra, winkeltjes en restaurants. Tis een schok, dat wel

Berthold_Raadsen_DuikenDahab_2019_2-87889

Toen: Werden de geiten gehoed door de bedouïnenjeugd buiten de oases in de woestijn.

Nu: Lopen de geiten ongehoed door de straten in de buurt van wat eens de noordelijke oase was. Zij eten letterlijk  alles: Karton met lijmresten, en vuilnis uit de vuilcontainers.

 

Berthold)Raadsen_DuikenDahab 2019_4-87889

Toen: Uit in de moshav, want buiten de moshav waren er alleen de noodelijke- de middle- en de zuidelijk oase. Daar wonen alleen bedouïnen. Niets feest niets bier……….

Nu: uit in Dahab en uit eten in Dahab. De restaurants aan de zeezijde van de boulevard hebben vrijwel nooit alcohol, maar je mag het zelf wel meenemen en opdrinken. De reden: Al die restaurants staan daar illegaal; een drank vergunning aanvragen is afbreken de handel!

 

Berthold_Raadsen_DuikenDahab_201910_5-87889

Toen: Duiken ” op” The Lighthouse, altijd met maximaal twee duikers (wij). Voetjes in het zand. maar heel mooi, met scholen tonijnen en tegenlicht door opblaaskoraal.

Nu met honderden duikers per dag, van de boulevard af direct het water in. Altijd een kleed onder de tanks en de kratten met duikspullen. Ennnnnnnnnnn: mét gids.

Berthold_Raadsen_DuikenDahab_2019_3-87889

Voor de foto’s uit die tijd, gemaakt met mijn vintage Calypso Nikkor II met geleende electronenflitser, zie mijn eerdere afleveringen over duiken in de Sinaï.

In aflevering twee gaan we duiken. Duiken, na een proefduik op de coral gardens doen we The Canyon, want die hebben we toen ook gedaan. Met onze frontwheeldrive auto konden we daar nog net komen over de deserttrack. Ónze Guide zegt ons:  a l l e e n met vierwielaandrijving!……….

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *