Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Peter Houniet – Duiken bij eiland van Maurik

Na lange tijd bezoekt Duikreporter Peter Houniet het eiland van Maurik. En dat blijkt een goede keuze! 

Ik ben weer eens na lange tijd (15 jaar) wezen duiken bij het “Eiland van Maurik”. Wat mij direct opviel was dat de meeste toegangen waren afgesloten met een hek. Dit omdat de bewoners waarschijnlijk last kregen van het groeiende aantal waterrecreanten. Daar maken anderen weer gebruik van om een slagboom te plaatsen en er grof geld voor vragen. Erg jammer want ik betaal liever niet natuurlijk. Rondje gereden in afwachting van de aankomst van mij buddy Lysette. Ahh toch een plek gevonden om onze auto’s gratis kwijt te kunnen vlak bij het water. Op deze locatie staat een mooi groot bord met “Hondenstrand” er op. Hier gaan wij maar te water om een duik te maken.

Uit een ver verleden wist ik dat deze dode arm van de Neder-Rijn stroom opwaarts ligt en dus weinig last heeft van de rivierstroming, wat het zicht ten goede komt.
Eenmaal onderwater zag ik dat wij die dag erg goed zicht hadden, ik schatte het in op 7 tot 10 meter.
In het ondiepte gedeelte lagen wat grote stenen en fris groene plantjes te wachten op een foto.
Al direct veel klein levend spul, heerlijk om te zien. Diverse soorten visjes, kreeftjes en een krabbetje.

2-GRAVENBOL-108802

3-GRAVENBOL-108802

Vandaag was het erg winderig en nogal bewolkt, het mag de pret niet drukken, misschien schijnt straks de zon nog.
Op deze stek staan in het water 4 grote meerpalen en een steigertje met trap. Ons duikplan was via de bodem naar de linker paal te zwemmen en vervolgens rechtsaf langs de overige te gaan, afhankelijk van het zicht op deze diepte te blijven voor een 30 minuten en via ondiepere gedeelte weer terug te gaan.

De bodem liep geleidelijk af en bestaat uit vooral witte zandbodem. Na een paar minuten komen wij aan bij de voet van de eerste paal, het is hier bijna 9 meter diep. Ik kijk naar boven en zie zelfs het wateroppervlak, Super ! De zon breekt even door en de witte zandbodem licht helemaal op. Het is net of iemand het licht heeft aangedaan. Wij komen bij een kuil waar een grote platte steen ligt die bewaakt wordt door een snoekbaars van ruim 60-70 cm. Deze wachtte ons op met uitgeklapte rugvin en zwom rondje om de steen om ons te vertellen “blijf hier uit de buurt”. Dat deden wij ook, ik had zelf al eens een aanvaring gehad met een snoek die zijn legsel bewaakte. Dat was ook in de maand mei.

4-GRAVENBOL-108802

5-GRAVENBOL-108802

6-GRAVENBOL-108802

De meerpalen waren mooi begroeit met mosselen en algen. Bodem was licht glooiend en hebben een leuk duikje kunnen maken. Verschillende soorten vis tegengekomen en totaal in deze hoek zaten 5 grote snoekbaarzen( nee, het waren niet steeds dezelfde). De rivierkreeftjes waren ook flink aan de maat. Leuke opnames kunnen maken vandaag.

Deze ervaring wilde ik nog even met jullie delen, zodat als je in de buurt bent daar ook een leuke duik kunt maken. Nog een tip van Peet! : zorg dat als je hier wilt duiken er bent voor 10 uur s ’morgens, anders zijn alle parkeervakken in genomen door mensen die hun hond uitlaten en deze blijven heel lang weg merkte ik. De auto’s naast ons stonden er namelijk al voordat wij aankwamen en stonden er ook nog toen wij weggingen.

Veel plezier met duiken!

1 reactie

  1. Leuk om eens over een onbekende duikplaats te lezen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief