Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Duiken bij de Lofoten (3)

Tijdens zijn duiken bij de Lofoten, Noorwegen, komt duikreporter Berthold Raadsen verrassend onderwaterleven tegen.

Het struinen samen met Nomen door het fjordje gaat door. We keren weer om want de bloementuin met Plumose anemonies trekt. Op de weg, onder water, naar de blokkendam komen we weer een besjeswier bosje tegen. Ook hier weer zeeëgels. Dat is mooi, maar er is iets anders wat de aandacht trekt: een iniminie zeekomkommertje. Dat ie echt iniminie is valt op te maken door  hem te vergelijken met het besjeswier waarop hij zit.

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten_ 3555 _ 12-64737

Hoe mooi het fjordje ook is met viltkokerwormen ( die niet mooi op de foto willen), wulken, slangsterretjes ( die alleen onscherp op de foto willen). Willen we terug naar de bloementuin van plumose anemonies, zeeanjelieren. We stuiten vanzelf op de rotsblokken dam. Hier geen  anjelieren, alleen kale rotsen en zeeëgels. Maar dan komt er uit het niets een school kabeljouwachtigen, koolvissen aangezwommen. Eerst nog wat schuw……

 

Berthold_Raaadsen_Hvær_Lofoten_3608_13-64737

Daarna komen zij nieuwsgierig dichterbij…………….of zijn wij het die dichterbij kruipen…..

Berthold_Raadsen_Hvaer_Lofoten_3607_14-64737

Alles gaat voorbij, zo ook deze school koolvissen. Dat stelt ons in staat om de blokkendam te volgen en zo bij de bloementuin uit te komen. En die blijft nog steeds allemachtigprachtig……

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten_3623_15-64737

Afscheid van deze plek nemen we met een hele dikke kusssssssssssssssssss. Na één duik in drie afleveringen met een maximale diepte van 5,5 meter (!!!), bij een maximale duiktijd (van te voren overeengekomen met m’n vrouw) van 50 minuten, met en watertemperatuur van 4 graden C en een regenhoosbui bij het terug omkleden toe!

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten_3633_16-64737

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *