Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Hans van de Hee – Duiken bij Cala d’Or

Duikreporter Hans van de Hee werd zo enthousiast bij het horen van de verhalen over Mallorca dat hij er met buddy Heidi zelf een kijkje gaat nemen.

Vorig jaar was mijn dochter met haar gezin op vakantie bij Cala D’or (Mallorca) en zij kwam terug met mooie verhalen over de vele Cala’s (kreek of baai) daar en het heldere water. Voor duikers als Hans en Heidi genoeg om daar eens te gaan kijken en natuurlijk te duiken.

Vliegen naar Mallorca duurde slechts twee uurtjes en vanaf het vliegveld was het (voor ons) nog 50 minuten met een busje. In het hoogseizoen kan dit met de drukte wel tot 2 of 3 uur oplopen ivm het afzetten van andere reizigers bij de diverse hotels. Het duikseizoen begint op Mallorca bij de meeste duikscholen pas op 1 mei. Over het algemeen is er ook dan pas een boot aanwezig.

Via Google kwam ik uiteindelijk terecht bij MDS (my diving school) in Cala Serena en dat is ongeveer 2 km vanaf Cala D’or. MDS werd ongeveer twee jaar geleden door het Duitse echtpaar Dave en Caro overgenomen. Ook zij hadden de enorme pech van Corona en er ging ook daar meer geld uit dan dat er in kwam en geen compensatie van de regering.

Na contact met Caro werden wij op zaterdag 16 april opgehaald bij het hotel en begon de eerste duikdag. Wij hadden afgesproken om 5 dagen te duiken en aldus 10 duiken te maken. Pickup service was goed geregeld.

De eerste duiken werden gemaakt bij Cala Serena huisrif (moet het toch een naam geven). Het was nogal een stukje lopen naar de instap en dat ga je niet doen met een duikfles en lood op je rug. Ze hadden daarvoor een soort van golfwagentje omgebouwd zodat er 4 complete uitrustingen op konden staan. Ook hadden ze een kar waarop 8 sets konden staan en deze werd getrokken door een kleine tractor welke al ongeveer 50 jaar dienst deed. Wij vonden het best wel ludiek.

Dave, Caro, Frank en personeel waren vriendelijk en behulpzaam. Elke ochtend stonden er literflessen met koud water klaar en tussen de middag was er koffie. Ook werd vaak mijn 12 kg lood van mij overgenomen want met mijn leeftijd wordt dat wel wat zwaar. Wij kregen af en toe nog een rondje extra wanneer andere duikers bijna door hun lucht waren. Complimenten hoor.

Andere duiken werden gemaakt bij oa Herman Madona met mooie rotspartijen. Parque Mar, een prachtig hotel met idem dito zwembad welk gebruikt wordt voor trydives. Cala Serena Cave, een mooie en vooral ruime grot waar je ongeveer 20 meter in kon.

Alles bij elkaar 10 mooie duiken gemaakt, veel vis boven het zeegras, mooie grotten en “doorzwemgangen”. Over het algemeen ongeveer 10 tot 15 meter zicht en een watertemperatuur van 15 graden. Echt mooi om een Cala in of uit te zwemmen met aan beide zijden een prachtige natuur.

Wij zagen vooral boven het zeegras veel zeebrasem en goud gestreepte zeebrasem. Verder pauwlipvis, rode schorpioenvis, flying Gurnard, murene, sepia en Heidi ontdekte tussen het zeegras nog een gele trompetvis. Verder nog barracuda’s, veel vlagbaars, duizenden zwaluwstaart visjes en ook behoorlijk wat octopussen. In de zomer is er nog veel meer vis te zien en kan de temperatuur van het water wel oplopen tot 25 graden.

Wij waren, ondanks het gemis van de boot toch blij dat we in het voorseizoen waren gegaan. Het scheelt behoorlijk op de reistijd, op de kosten, nog niet zo druk en niemand wil graag 3 uur in een bus zitten.

Vierentwintig uur voor het vliegen niet duiken. Dat hebben we goed besteed door de “Drakengrotten” te bekijken. Wat een prachtige druipsteengrotten. In het midden een heel groot meer. Er komen daar in het donker 3 verlichte bootjes aanvaren en vanaf 1 van deze bootjes wordt door muzikanten klassieke muziek ten gehore gebracht. Een waar sprookje toch . . .

Ja, en dan is het zo maar weer voorbij. Twee uur vertraagde terugvlucht mocht de pret niet drukken, we hebben het mooi gehad en weer een mooie duikstek ontdekt, op maar 2 uurtjes vliegen.

4 reacties

  1. Dat klinkt leuk!

    REAGEREN
  2. Hi Marion,
    al veel andere plekken gezien in Middelandse Zee maar dit is
    echt niet verkeerd op 2 uurtjes.

    REAGEREN
    • Hey Hans,
      Mooie beelden !
      Eenig idee welk soort octupus dit is ?
      Ik denk dezelfde gezien te hebben vandaag in cala d’or
      Groetjes jordi

      REAGEREN
  3. Hi Jordi, ik had al gereageerd maar niet goed doorgekomen.
    Leuke reactie zo. Volgens Google zijn er meer dan 110 verschillende soorten. In de middellandse Zee is het meestal de Octopus Vulgaris ? Veel plezier nog en ik kom as dinsdag weer in Cala Dor. gr. Hans

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief