Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Slakkenduikdag

De rode draad van de duikdag van Dirk Van den Bergh en zijn buddy Petra is dit keer slakken! Maar ze zien meer… Lees het verhaal en geniet van de video.

Ik heb mijn buddy Petra Zondervan weer kunnen strikken om een duikje in de Grevelingen te doen! Bestemming Scharendijke, De Kabbelaar. Petra is slakkenliefhebster en na het zien van de Slanke ringsprietslak bij “Het Kasje” in Dreischor vorige week hoopt ze weer op één of andere bijzondere ontmoeting …

We zijn er al om 08.00 uur want we willen daarna nog een kentering duik bij de Zeelandbrug doen. Betalend parkeren, maar Petra heeft haar pin kaart niet bij en de muntjes werken niet. Ik ga proberen, maar mijn kaart wordt niet herkend (buitenlander hé!). Pfff… dan maar niet betalen hé, trouwens tot 10.00 uur is het gratis.

Langs de steile trap gaan we aan het wachttorentje in het water. Plan is om rond het torentje naar de steiger te duiken. We zijn nog maar net onder water en blijven ondiep hangen bij de Groene wierslakjes. Er is er ééntje eitjes aan het afzetten en een andere geeft een showtje weg op het topje van een wier.

Dirk-Van-den-Bergh_20170727_groene-wierslak-53328

We komen recht op de restanten van het wrakje uit, waar we ook even blijven hangen. We zien veel Bruine plooislakken. Daarna ronden we het torentje en het zicht is slecht. Er staat hier warempel stroming! Even halt houden, want in een nis zie ik zeker een tiental gezaagde steurgarnalen bijeen zitten. En dan het moment van deze duik: Petra denkt dat ze een zwevende zakpijp vrij ziet rondzweven, maar het is een sepiola!

Dirk-Van-den-Bergh_20170727_sepiola-53328

Ik blijf het beestje volgen met mijn camera en het sleurt me terug mee naar beneden. Gevolg: buddy kwijt … Oeps, ik mag niet onmiddellijk naar de oppervlakte en moet mijn veiligheidsstop nog even afronden en blijf hangen. Wanneer ik boven kom, geen Petra te zien, maar even later zie ik haar de steiger opklimmen. Zij heeft haar veiligheidsstop al zwemmend gemaakt …

Vlug omkleden en naar de Zeelandbrug voor onze tweede duik op de laag water kentering. We zijn de eersten!

We gaan links van de pijler naar de vlakte tussen de twee pijlers. We zien twee grote zeenaalden, zo te schatten 50 cm lang.

Dirk-Van-den-Bergh_20170727_grote-zeenaald-53328

Petra ziet een paar harlekijnslakjes. Er zitten heel veel heremietkreeften, we zien ook een wulk, Noordzeekrabben, twee raster pitvissen en dan hoor ik een kreet … Petra heeft een blauwtipje ontdekt! Het eerste van dit seizoen!

Dirk-Van-den-Bergh_20170727_blauwtipje-53328

Iets verder denk ik ook een slakje ontdekt te hebben … een wrattig tipje. Ik blijf het filmen, maar het blijkt een mosdiertje te zijn. Echter … dit is het voedsel van het gestippeld mosdierslakje en omdat ik daar blijf hangen ziet Petra inderdaad het slakje! Adrenaline alom! Er zit er zelfs meer dan één en zo te zien is er ook ééntje eitjes aan het afzetten! Weer een eerste waarneming van dit seizoen!

Dirk-Van-den-Bergh_20170727_gestippeld-mosdierslakje-53328

Spijtig genoeg is het tijd om de vlakte te verlaten (we hangen al 25 minuten onder de 14 meter – max 15,8 meter – en in combinatie met de opwinding van het filmen heeft dat de nodige lucht gekost). We zwemmen terug en komen recht op de pijler uit. Daar kan ik nog een mooi einde voor de video filmen: een opengaande pauwkokerworm!

Wat een duikdag! Buiten al het ander moois wel vijf verschillende slakkensoorten: mijn buddy straalt van geluk!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief