Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – De wrakkenduikroute in omgekeerde volgorde

Wat doe je als je bij de duikstek komt en de omstandigheden zijn anders dan anders? Berthold Raadsen duikt zijn route bij de Spiegelplas eens andersom.

Het is warm geweest; wat zeg ik, zeg maar rustig heet geweest. De hitte de zwemmers en de zuidwestenwind hebben duidelijk invloed gehad op het zicht: Behoorlijk wat stof en algenbloei. Hier en daar ook al weer algenbloeischuim tegen de kant, dus het eerste begin naar meer zicht is er weer. We besluiten de wrakkenroute in omgekeerde volgorde te doen. Dusssssssssss………………niet een kwartiertje lopen naar het strand en daar te water en dan terug naar de in/uitstapsteiger. Niets daarvan naar de duiksteiger, daar te water en onderwater op weg naar de wrakken. Het water is inderdaad behoorlijk groen en het zicht dus minimalistisch en dat blijft zo tot een meter of 10 (en daar is het dan ook een graad of 10C.

Wij stuiten op een wolhandkrab, die nu eens niet de kuierlatten neemt maar keurig in dreighouding gaar staan en met mij het spelltje” pak me dan als je kan”  doet met zijn scharen. Gelukkig lukt hem dat niet. Een foto is snel genomen…….maar zelfs dichtbij is te zien dat het zicht niet je dat is.

Berthold_Raadsen_Spiegelplas_20190801_1-84272

De tocht gaat voort. Langs de hydroIdpoliepen op 12,5 meter en 8 gradenC. Die staan in de vorige aflevering, dus mocht je ze willen zien: Kijk daar! Daarna een boom die er al sinds het ontstaan van de Spiegelplas ligt, verdronken toen het land wegzakte door het zuigen van zand.

Berthold_Raadsen_Spiegelplas_20190801_2-84272

Niet briljant, maar het zicht en het weer zijn nu eenmaal niet briljant vandaag; de zon laat verstek gaan. Ons eerste “wrak” de heipalen komen op 10 meter uit de mist te voorschijn, maar net te voorschijn. Dus geen beeld daarvan. door naar het op negen meter zeilbootwrak. Ook hier mist; maar toch………..ook dit wrak moet het ontgelden: Het wordt steeds verder gesloopt……. Verder naar het op 11 meter liggende sloepwrak. Ook hier mist en dus geen foto. Ook hier wordt het wrak steeds verder gesloopt………… Wat bezielt ons duiksers toch? Of zijn wrakken bodemvervuilers misschien??????? Dus mogelijke pogingen om ze op te ruimen. Ook dit wrak laten we voor wat het is en we gaan door naar het stalen wrak op 15 meter. Ook dat komt uit de mist te voorschijn. Gelukkig is dat van staal. Een van de zonnestoelen op het “zonnedek” is verdwenen………….. Hmmmmmm duikers zeker, die verdwaald zijn zeker…………. door naar het duikplatform op 8 meter En ook daar weer heftiger mist. Onder het platform een snoek.

Berthold_Raadsen_Spiegelplas_20190801_3-84272

Door twee lampen uitgelicht een aardig beeld in een grotachtig omgeving.

Terug door de mist, langs het negen meter wrak ten tweede male naar ondieper liggende heipalen en een vrijwel rechtopstaande stalen sloep, via de omgeslagen bolderdekschuit op vijf meter door de mist terug naar de uitstap. Onderweg vergezeld van baarzen en scholen baarsjes ennnnnn megaheelveel grondels. Een Herenduik deze duik.

16 bij 80 en 22 bij 7.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief