Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – De mooiste beelden van kreefachtigen van 2019

Duikreporter Dirk deelt de mooiste beelden van kreeftachtigen die hij in zijn 61 Oosterschelde duiken van 2019 heeft gemaakt.


Datum: 2019
Duiklocatie: Oosterschelde: Bergse Diepsluis, Zeelandbrug, Strijenham, Zoetersbout, Sint Annaland, Anna Jacobapolder, Vuilnisbelt, Stavenisse Haven, Burghsluis, Plaat van Oude Tonge, Plompe Toren, Halverwege en Het Stalleke

In 2019 maakte ik 136 duiken, waarvan 61 in de Oosterschelde.

Hierdoor heb ik veel te veel beeldmateriaal verzameld om er één compilatie van te maken. Hier het eerste deel, waarin ik de mooiste opnames van kreeftachtigen, ook wel schaaldieren genoemd, heb samengebracht.

Als eerste zie je de Europese zeekreeft, die na onderzoek van het DNA omgedoopt werd naar Oosterschelde kreeft.

0.29: Galatheakreeft. Wordt ook oprolkreeft genoemd vanwege haar tegen het onderlijf opgerolde staart. Het is een schuw dier en kruipt meestal vlug weg tussen de rotsen (max. lengte 6,5 cm).

0.56: Heremietkreeft. Zij gebruiken de lege schelpen van huisjesslakken als woonst om hun tere achterlijf te beschermen.

1.06: Vaak zijn de huisjes begroeid met andere organismen, zoals hier de ruwe zeerasp. De heremietkreeft krijgt bescherming van de netelcellen, terwijl de lifter verzekerd is van vers water met voeding. Ze zijn zelden “naakt” te zien. Dit gebeurt alleen om te paren of om te verhuizen naar een grotere woonst. Het nieuwe huis wordt eerst grondig afgetast en de verhuis gaat vliegensvlug.

De heremietkreeft in de film heeft tegenslag: ze geraakt niet in het nieuwe huis. Er liggen al anderen op de loer om haar oude huis in te nemen en ze moet zich reppen om er terug beslag op te leggen.

2.08: De grootste exemplaren vind je in het huis van een wulk.

2.26: Harig spookkreeftje. De mannetjes zijn groter (max 2 cm) dan de vrouwtjes (max 1,5 cm) en hebben een beharing die bij de vrouwtjes ontbreekt.

3.12: Zeepokken. Ze behoren inderdaad ook tot de kreeftachtigen. Het dier zit verstopt in een kalkskelet. Aan de top zitten klepjes die open kunnen. Met de waaier van vangpoten vangt het voedsel op.

Krabben zijn ook onderverdeeld bij de kreeftachtigen (Crustacea) en vormen samen met de kreeften, garnalen, krill, pissebedden en zeepokken een grote, diverse substam van de geleedpotigen.

3.38: Noordzeekrab. Met zijn 25 cm max grootte is het de grootste krabbensoort in de Oosterschelde.

3.46: Koppeltje fluwelen zwemkrabben. Het pantser is bedekt met een fluwelen beharing. De opvallende fel rode ogen dienen als afschrikmiddel tegen vijanden.

3.54: Harig porceleinkrabbetje. Zeer schuw, max 16 mm groot. Verschuilt zich onder stenen en oesterschelpen. Dit seizoen zag ik er opmerkelijk veel.

4.01: Hooiwagenkrab. Camoufleert zich door allerlei organisch materiaal op de harige poten te bevestigen.

4.31: Gladde sponspootkrab, zeldzamer en moeilijk te onderscheiden van de hooiwagenkrab omdat deze laatste zich ook met sponzen durft te bedekken.

4.44: Strandkrabben. Dit is de meest geziene soort. Het mannetje achtervolgt het vrouwtje tot zij zich gewonnen geeft. Daarna neemt hij haar in bescherming in afwachting van de verschaling. Op dat moment kan de paring plaats vinden en draait het mannetje het vrouwtje om tegen zijn borstschild. Na de paring kijkt hij er niet meer naar om en kan hij zich terug vol gaan vreten!

Genoten van de video? Geef dan een like op YouTube: hoe meer likes, hoe gemakkelijker anderen de video terugvinden!

Video’s steeds bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief