Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – De laatste van het jaar

Op een van de laatste dagen van het jaar treft Duikreporter Leendert Smit tot zijn verbazing een drukke duikplaats aan. Hij verandert snel zijn plan en maakt een duik bij Anna Jacobapolder.

Na 70+ duiken dit jaar gaat dit de laatste worden. Ik ben op weg naar de Bergse Diepsluis voor de zonneroosjes. Het is tweede kerstdag en ik verwacht weinig drukte maar dan heb ik buiten de buren gerekend. Onze Belgische vrienden zijn wel redelijk massaal richting Zeeland gekomen en de parking staan bijna half vol. Dat zou wel eens funest voor het zicht kunnen zijn dus ik draai om en verzin ter plekke een alternatief: Anna Jacobapolder.

De instap ligt daar lekker in de luwte maar bij het omkleden sta je wel in de wind. Als ik aan kom rijden zie ik een asociaal grote camper naast de picknicktafel staan. Het zal toch niet? Weer Belgen! gelukkig kan ik mijn auto nog tussen het vehikel en de tafel proppen en ga me omkleden. Ik weet niet eens of het wel duikers zijn die de camper bevolken maar al spoedig komt een karavaantje zuiderburen aanrijden en posteert zich in de buurt. Duikers dus, dat kan niet missen. Nou ja, ik ben inmiddels omgekleed en loop richting bootsteiger.

20201226_026PC264854-105515

Vandaag probeer ik een methode van fotograferen die ik bij mijn oude set ook al gebruikte: Backbutton focus ofwel, scherpstellen met een ander knopje dan de sluiterknop. dat heeft het voordeel dat je niet zit te pielen met het half indrukken van de sluiter wat vaak misgaat omdat je te ver indrukt. je kunt apart scherpstellen en afdrukken en dat heeft voordelen. Het is alleen jammer dat dit Nauticam huis (voor de Olympus OMD 10) kennelijk niet voor deze manier van scherpstellen en afdrukken is ontworpen. je kan namelijk niet tegelijk de sluiter en de scherpstel knop bedienen met 1 hand want die afstand is te groot.

20201226_049PC264889-105515

20201226_045PC264880-105515

Alleen met de hand direct op het huis, in plaats van op de handle, lukt het, en zelfs dan met moeite. Ik ga het toch proberen en hoewel het wel een hele worsteling is zie ik wel de voordelen. Het water is 7 graden inmiddels dus ik ga snel aan de slag. Het lukt deze keer wat paarse kokerwormen te strikken en na een uurtje ben ik terug bij de steiger. de Belgische collega’s gaan net te water. We wisselen wat gegevens uit over het zicht en ik wens ze een fijne duik. Op naar het kerstdiner.

20201226_025PC264853-105515

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief