Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Edwin van der Sande – De kick van het vinden of de spanning van het zoeken?

Nadat Edwin de afgelopen periode de mooiste foto’s voorbij heeft zien komen, moet het vanavond maar gaan gebeuren. Het doel? Een paar prachtige visportretten maken.

Een willekeurige maandagavond. Ik heb afgesproken om na mijn werkdag richting de Toolenburger plas te reizen voor een avondduikje. Zodra ik weg kan zet ik koers naar Hoofddorp . De verwachtingen zijn hooggespannen, helemaal als ik aankom bij de plas en een strak spiegeltje aantref. Er zijn geen andere duikers, dus we hebben de hele voorraad aan onderwaterleven helemaal voor ons zelf.

Sander duikt hier regelmatig en de foto’s die ik van hem zie zijn reden genoeg om hier in het water te willen springen. Stuk voor stuk prachtige platen! Superblij dus dat hij vanavond mijn gids wil zijn. De Toolenburger plas staat bekend om het heldere water en de gezonde populatie onderwaterleven. Je schijnt hier kreeft, snoek, baars, karper, meerval, voorn en zeelt tegen te kunnen komen. Voor duikers die van het zwemmen van een parcours houden is er ook genoeg te vinden.

Wij spreken af aan de linkerkant van het strandje te water te gaan. Het duikparcours interesseert ons niet. Wij gaan voor het strandje en in de andere hoek op zoek naar vis en niet zomaar vis. In de Toolenburger plas zitten meerdere meervallen. Ik heb mij laten vertellen dat er een stuk of zes grote exemplaren wonen en inmiddels worden er ook regelmatig kleinere meervallen van zo’n 40 tot 60 cm gezien. Ik heb het visportret al helemaal in mijn hoofd zitten.

Eenmaal onderwater hebben we perfecte omstandigheden. Het zonnetje schijnt nog lekker en het zicht is erg goed. We gaan een stukje bij elkaar vandaan zwemmen om zo een zo groot mogelijk zoekgebied te kunnen gebruiken. Regelmatig zwemmen wij tussen een flinke school kleine visjes. Het is alsof ze bewust met ons mee zwemmen en geeft een geweldig gevoel. We speuren de begroeiing goed af. Wij komen bijzonder veel stukken tegen waar de begroeiing zichtbaar plat gedrukt is, de plekken waar de meervallen gelegen hebben. We zitten warm!

P6254917-Edwin-van-der-Sande-Snoek-Toolenburger-plas-2018-68473

Naast de verschillende prachtige meervallenfoto’s, zie ik ook veel foto’s van grote snoeken voorbij komen. Nummer twee op mijn verlanglijst voor vanavond. Sander heeft mij verteld dat je hier elke duik meerdere forse exemplaren tegenkomt. Wij letten dus niet alleen op meervallen, maar hebben ons zoek oog ook ingesteld op snoeken. Tijdens de zoektocht zien we een forse baars zwemmen. Aan de kleuren en tekening te zien als een oud exemplaar. Helaas lukt het mij niet om met mijn fisheye lens dicht genoeg bij de vis te komen om een goede foto te maken. Als we ruim over de helft van onze duik zijn, komen wij eindelijk een grote snoek tegen. Heel dicht bij laat hij ons niet komen. Wel zwemt hij een aardig stuk met ons mee. Ik kan wat foto’s maken, maar heb niet het gevoel dat ik de foto heb kunnen maken waar ik naar op zoek was.

Na anderhalf uur komen wij het water uit. Ik heb niet gevonden waarvoor ik gekomen ben, maar heb het gevoel dat ik een geweldig leuke duik heb gehad. Als ik later onderweg naar huis rijd, vraag ik mij af wat nu eigenlijk het leukste is: De kick van het vinden, of de spanning van het zoeken?

Dit bericht delen

Edwin van der Sande

Onderwaterfotograaf, enthousiast duiker en één van de makers van DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten