Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – De grootste vijand van de snoek

Duikreporter Berthold Raadsen had een seniorenmoment. Hij vergat zijn camera in het onderwaterhuis te plaatsen. En vergat dat ook te controleren. Maar toch heeft hij beeldmateriaal bij dit duikreport over de Blijkpolderplas.

Met een onderwaterhuis zonder camera gaat fotograferen niet. Maar goed, ieder voordeel heeft zijn nadeel dat geldt ook hier weer. Wij nemen dit keer de rechter route op Blijkpolderplas.
Midden in de vaargeul staan twee (hoge) grote bomen onder water. Ik heb hier al heel wat duiken gelogd, maar die tweede boom? Nooit eerder gezien! Het water is goed helder. Dat zal de oorzaak zijn, want zover staan die twee bomen niet uit elkaar.
Om de hoek heen richting platform. Er zijn heel veel kreeftjes. Zoals bijgaande foto van een eenarmige rode. Het voordeel van het nadeel? Mijn buddy Gerard heeft zijn Gopro bij zich. Resultaat? Een kreeftje met mij als model! Ik sta zelden op de foto.
Onder de staart van moederkreeft hangen de “ophangpunten” van haar larfjes. Zijn haar larfjes al geloosd en is dit de lege placenta? Wie zal het zeggen? Er is in ieder geval onvoldoende licht en al helemaal geen kunstlicht om de “larfophangpunten” uit te lichten! Ik had mijn lamp natuurlijk kunnen gebruiken; nóg een seniorenmoment dus!

Berthold_Raadsen_ Blijkpolderplas_moederkreeft_12-64452

We maken een behoorlijke tour, naar 15 meter diepte. De mosselbedekking is hier behoorlijk veel minder dan op Spiegelplas. Er zijn veel wolhandkrabsporen, maar daar blijft het ook bij. Terug via het enge dierenbos dat er heel mooi bijligt voor een foto. Het voordeel is weer een nadeel geworden. Buiten kreeftjes geen leven. Terug langs de bestelbus, de 45 graden boomstronk, door de vaargeul, over de scheidingsrug, richting vernielde bodem. Daar opeens iets blauws. Het balauwe zweeft een centimer op 30 boven de bodem. Een plant? een vis? Maar welke dan? Ik sein Gerard  om mijn richting op te komen en wijs hem het blauwe.

Berthold_Raadsen_Blijpolderplas_ietsblauws_20-64452

Het blijkt de  g r o o t s t e  vijand van de snoek te zijn. De snoek die bovenaan de voedselketen staat en dus geen vijanden heeft, behalve dit: Een verlengstuk van de mens een Blinker/snoekdreg! Zomaareen centimeter of dertig boven de omgewoelde slikbodem; drijvend maar ook verankerd aan/met zijn onderlijntje aan de bodem. Deze zal geen snoek meer vangen. Hij hangt nu op mijn werkamer, bij een 30tal ander blinkerssnoekdreggen!

Berthold_Raadsen_Blijkpolderplas_snoekdreg_22-64452

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief