Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Creatief met sepia

Na een matige eerste duik deze dag gaat Duikreporter René Weterings terug het water in, want hij heeft een sepia gevonden en wil deze kans grijpen nu hij zich voordoet.

De duik van vanochtend was niet veel bijzonders, behalve de laatste minuten dan. Toen ontdekte ik een sepia, reden genoeg om ondanks het wat minder goede zicht nog een keer te duiken. Een kans moet je grijpen als hij zich voordoet!

RENE_WETERINGS_20190430_889_006_Sepia-81308

Na de eerste duik is het gezellig napraten met twee vrolijke duikdames en een andere oude bekende. Het is dus geen straf om op parkeerplaats te staan, er is altijd wel iemand die ik ken. Ondertussen eet ik even wat en verwissel ik mijn lege fles voor een volle. Koffie gaat er ook wel in, dus daar neem ik even de tijd voor. Ik heb geen haast, het is rustig op de duikstek zo daags voor de dag van de arbeid. Het weer werkt mee, het is droog en waait niet al te hard. Helaas laat de zon vandaag verstek gaan, het is niet anders.

RENE_WETERINGS_20190430_889_020_Sepia-81308

Na zo’n anderhalf uur lig ik weer in het water en heb ik vrijwel meteen het sepiavrouwtje weer gevonden. Ik ben alleen en heb dus alle tijd om eens te bedenken dat wat ik voor foto’s wil maken. Het is wat lastig, want dit vrouwtje is niet heel beweeglijk en ligt eigenlijk de hele tijd naast het sepiatentje te wachten. Met haar kop naar het tentje gericht kan ik ook niet veel anders dan haar zijkant fotograferen. Draaide ze maar een keer naar mij toe, maar logischerwijs gaat ze dat niet doen. Ze heeft immers veel meer instinctieve drang om eitjes op de stokken af te zetten dan zich te bekommeren om zo’n maffe onderwaterfotograaf. Om de paar minuten doet ze een ijdele poging om eitjes af te zetten, maar er komt niks uit. Het ziet er een beetje sneu uit eigenlijk.

RENE_WETERINGS_20190430_889_036_Sepia-81308

De vorige duiken was het daglicht wat sterker en heb ik mezelf gedwongen om menglichtfoto’s te maken. Deze duik wil ik met zwarte achtergronden werken, daar zijn de omstandigheden nu prima voor. Echt mooie daglichtfoto’s willen niet lukken, het zicht is ook echt een stuk minder goed dan de eerste duik van vandaag en de twee duiken van vorige week. Algenbloei is nauwelijks te zien, het is meer een zeer fijn stof wat het zicht beperkt, hooguit twee meter op de beste plekken. Maar hier rond het sepiatentje is het niet veel meer dan één of anderhalve meter schat ik. We moeten het er maar mee doen, maar ondertussen heb ik wel mooi het rijk alleen en ben ik ook gewoon aan het genieten van mijn gezelschap.

RENE_WETERINGS_20190430_889_025_Sepia-81308

Om het sepiavrouwtje niet een hele duik te vervelen, maak ik ook een rondje om bij de andere tentjes te gaan kijken. Vooral ook even bij de eieren van de pijlinktvis. Misschien heb ik geluk en komt er een pijlinktvis kijken of zelfs eitjes afzetten. Ik wacht een paar minuten, maar zie weinig beweging. Dan maar weer terug naar het sepiavrouwtje. Eventjes denk ik de weg kwijt te zijn, maar gelukkig duik ik toch weer op het tentje. Ik zie ineens op een stok een steng sepia-eieren hangen, die had ik zojuist nog niet gespot. Ze zijn natuurlijk pikwart en daardoor ook niet heel goed zichtbaar. Voor de bewijsvoering maak ik een paar registrerende foto’s van de eitjes en ga daarna weer bij de sepia hangen. Daar maak ik nog diverse foto’s en ben dik tevreden voor vandaag.

RENE_WETERINGS_20190430_889_012_Sepia-81308

Na dik veertig minuten komt mijn collega fotograaf aan ik zwaai naar hem dat hij hier het sepiavrouwtje kan vinden, ik sein hem dat hij zijn gang kan gaan. Nog even blijf ik bij hem in de buurt om te kijken hoe hij het aanpakt, maar na een paar minuten sein ik hem dat ik het water uit ga. Er zijn zestig minuten voorbij gevlogen als ik weer de trap op klim. Wat een leuke duik. Een half uur later spreek ik de dames weer, zij hebben helaas geen sepia gevonden. Daarna kletsen we nog een flinke tijd na rijd ik voldaan weer naar huis.

Max. diepte 7,9 m, temp. 13 gr.C., zicht ca. 1-2m, duiktijd 60min.
Duik 889 (Oosterschelde, dinsdag 30-4-2019, 12.20u)

Dit bericht delen

Avatar
René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018', waardoor hij aan het WK 2019 in Tenerife mag deelnemen!

4 reacties

 1. Avatar

  Mooi weer ( en dan bedoel ik niet het weer) René!

  REAGEREN
  • Avatar

   Dank je!

   REAGEREN
 2. Avatar

  Met bewondering zie ik op grote afstand hoe die ‘maffe NL onderwater fotograaf zijn kunst aan de artistieke wereld kan voorstellen ‘. Had nooit gedacht dat dit in mijn geboorteland dergelijke hoogpunten zou kunnen berijken. Als Zuid Limburger begon ik thuis in mijn levenslange affiniteit in de onderwater wereld reizende middels Hans Hass , in de Zwitserse meren nabij Zug , Romeinse antieke bruggen en vervolgens de Middellandse zee en oorlogs restanten nabij Toulon, dan verder naar Zadar en Ibiza , over Schotland naar de Kanadese provincie Nova Scotia , als maar weer mijn duik interessen vervolgende. Nu naar meer dan 60 jaren vraag ik mij af of dit wel mijn beste levensweg keuze was. Intussen middels weer prachtige opnames van Koos Bakker,s snoeken en Rene’s die aansluiten
  op Marion’s meesterlijke werken en niet te vergeten vriendschap met oorspronkelijke samengangen middels John Neuschwander en Willem Kolvoort enz. Momenteel duik ik terug in de Kanadese zalmrivieren die momenteel door goudmijnen in gevaar raken en vraag mij af of ik de risiko’s van bergrivieren nog zal wagen omdat ik het niet meer kan opgeven. Woon nu al bijna 50 jaren in een land waar ik mijn eigen taal niet meer regelmatig kan spreken nog schrijven….
  Zie mijn website < http://www.salmonphotos.com

  REAGEREN
  • Avatar

   Hartelijk dank voor je erg leuke reactie! Ik bewonder jouw mooie foto’s ook die ik op Facebook voorbij zie komen.
   Ik ga ook zeker eens op jouw website kijken! 😉
   Mocht je het leuk vinden om hier bij DuikeninBeeld een eigen fotoalbum aan te maken, dan is dat mogelijk hoor!
   Zie: https://duikeninbeeld.tv/hoe-plaats-je-duikfotos-op-duikeninbeeld/

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *