Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Costa Brava in de jaren 80

Voor Berthold Raadsen zorgen de duikverhalen die hij leest voor goede herinneringen. Vandaag gaat hij terug naar de zomervakanties in de Costa Brava.

Cozumel doet bladeren door oude , gedigitaliseerde dia’s. Calypso Nikkor II, lampjesflitser. Duiken van de kant. Duiken tijdens de zomergezinsvakantie. Dames en kinders op het strand, heren duiken. Middellandse Zee, Costa Brava. Veel en lang zwemmen/snorkelen, duiken en dan terug duiken en snorkelen. Een operatie die vaak een aantal uren duurde. Duiken tot een diepte van 25 tot 30 meter, vaak ook met deco. Op een dubbel 7, dat wel.

 

Sa Tuna, een kleine nogal smalle baai, met terras direct aan het strand. Optuigen op het grindstrandje, de baai uitsnorkelen rechts af om de kaap of via een shortcut door een nauwe kloof, nog wat snorkelen ( in zij totaliteit 45 minuten), dan duiken en dan dezelfde weg terug. En dat niet eenmaal, soms dagelijks. Die wand wat is ie mooi!

Onderweg naar buiten, deze kwal

 

Berthold_Raadsen_CostaBrava_1979-1989_1-81340

Berthold_Raadsen_CostaBrava_1979-1981_2-81340

Mosdiertjes kolonies, zo fragiel. Deze met een naaktslak er over heen kruipend.

Berthold_Raadsen_CostaBrava_1979-1981_5-81340

Een wand vol met geelcup koraal dieper ook bloedkoraal. Daar doe je het voor toch? Ennnnnn je krijgt er ook nog conditie van ook!

De kampioen zwemmen/snorkelduik is vanuit Es Furió naar de Hormigas ( de mieren, rots puntjes die net boven water uitsteken) snorkelen  dan duiken  en dan dezelfde weg terug zwemmen. Ruim een uur heen en ruim een uur terug! Maar dan heb je ook wat: Wanden met rode en gele gorgonen en parende naakslakken. Tja, en een snoot die bestond nog niet!  Deze exppeditie deden we twee keer!

Berthold_RaadsenCostaBrava_1979-1091-4-81340

Berthold_Raadsen_CostaBrava_1979-1981_3-81340

De duiken:

Sa Tuna: 25 meter bij 65 minuten + drie kwartier heen en drie kwartier terug (gedeeltelijk) snorkelen.

Es Furió: 30 meter bij 55 minuten (deco) + vijf kwartier heen en vijf kwartier terug snorkelen.

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *