Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Cenote Angelita, Tulum, Mexico

Een sulfidelaag in het water van een grot geeft een spookachtige sfeer. Duikreporter Brenda de Vries dook onder in de Mexicaanse grotten!

Net weer terug van een paar weken grotduiken in Mexico. Elke dag een andere grot uitgekozen, maar 1 dag zouden we Angelita doen. Dit is wel een cenote, maar niet echt een grot te noemen. Het leuke aan deze duik zou de sulfidelaag op ong. 30m zijn. Het ziet er in ieder geval op foto’s indrukwekkend uit. Onder deze laag zou deze cenote doorlopen tot een 60m diepte. Dat willen we ook wel even bekijken. Het wordt een dure duik dus. Normaal pak ik voor zoiets mijn rebreather, haha.

PB140006-73554

Vervolgens naar Angelita gereden. De cenote is wel mooi, maar zeker niet de mooiste die ik gezien heb. Jammer. Je kunt voor 50 pesos je flessen naar en van de cenote laten brengen. Dat klinkt even aantrekkelijk, maar we besluiten dat het niet nodig is. Zo ver is het ook niet.  Het is alleen warm en vochtig. En met een droogpak is het zweten geblazen. Watertemperatuur is 25 graden en de luchttemperatuur een 30. Het heeft in de nacht geregend en dat voel je zeker.

 

PB140020-73554

Als we te water gaan en het materiaal checken springt er van iemand een oring van een hogedrukslang en dat betekent dat iemand eerst wat moet gaan fixen. Wij wachten wel in het water.
Daarna kunnen we eindelijk echt gaan duiken.

We hebben afgesproken eerst door de sulfidelaag verder af te dalen. Er is ons verteld dat we waarschijnlijk niet verder komen dan 54m, maar we gaan het zien. Volgens tekeningen is de cenote toch echt 57-60m diep.

We dalen door de stinklaag af, het stinkt echt en bereiken de takken op de bodem. Dan nog even wat verder de bodem volgen en ja, 59.9m wordt gevonden. Veel is er niet te zien. Het water is wel helder, maar gewoon donker en er liggen wat takken. Het oogt wel wat spookachtig, maar doe mij maar gewoon een grotduik of een wrak dan.

PB140036-73554

Na de bodemfase hebben we nog 10 minuten rond de sulfidelaag ingecalculeerd in het duikplan. Dit voor de foto’s.

Daarna hebben we nog een klein beetje deco en de duik zit er weer op. Was het leuk? Het was wel grappig, maar eigenlijk niet het geld waard. Jammer, maar ik kan nu tenminste wel meepraten over de beroemde cenote Angelita. Gelukkig hebben we nog 140 bar in de dubbelset en 150 bar in de stage over, we besluiten in de middag ergens anders te gaan duiken, want we mogen nog bij iemand in een privecenote duiken. Hervullen is gelukkig niet nodig.

Ik ben wel blij met de foto’s.

PB140059-73554

1 reactie

  1. Erg leuk om je verhalen te lezen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief