Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Zonlicht

Duikreporter Brenda de Vries gaat op een zomerse zaterdagmiddag duiken, gewoon lekker afkoelen in het water van ’t Veenmeer. Ze blijft door omstandigheden in het ondiepere water maar daardoor kan de lichtinval zo maar eens iets moois opleveren! Zouden de snoeken ook een beetje voor model willen spelen?

Een doodnormale zaterdagmiddag, ik heb afgesproken met een oud collega om te gaan duiken. Helaas lukt het klaren bij hem niet, dus het blijft bij een ‘snorkelduik’.  Op zoek naar kreeft en snoek. Het zicht is behoorlijk goed, ondanks dat er veel meer duikers aanwezig zijn. Een speciaal doel heb ik verder niet. Het is mooi zonnig weer en aan 1 kant heb je dan een mooie lichtinval onder water.

snoek-84993

De fisheye lens zit op de camera, dus misschien kan ik wat spelen met zonlicht.  9 van de 10 duiken maak ik met deze lens.  Ik ben niet echt van de zoekplaatjes, eh macrofotografie. Bovendien is er ook weinig tot niets aan macro te fotograferen in het Veenmeer, we hebben geen slakjes (alleen wat zoetwatermosselen), en wat kreeftjes.  De kreeftjes zitten nu in holletjes, dus voor macro ongeschikt, en de mosselen heb je na 3 opnamen ook wel gehad. Kortom, gewoon groothoektijd.

veenmeer-84993

De zon staat vandaag fantastisch, je krijgt echt mooie doorkijkjes. Nu moet dat alleen nog op de foto. En ik probeer wat foto’s van de waterplanten te maken. Met een snoek er bij zou de foto helemaal af zijn, maar helaas kun je snoeken niet op bestelling laten poseren.  Jonge snoekjes komen we overigens weer veelvuldig tegen.  Een grote jongen zit verstopt tussen de waterplanten, dus krijg je niet mooi op de foto. Een staartvin is nu eenmaal geen inspirerend onderwerp.

veenmeer1-84993

Uiteindelijk ligt er een snoek in de juiste positie. Hopelijk lukt de foto. Ik denk het wel, maar thuis op een groot scherm weet ik het pas echt.  We zien ook nog een paar kreeftjes, niet in een fotopositie, maar wel even een leuke afwisseling.

veenmeer2-84993

Omdat we in de 20-22 graden zone zo ongeveer aan de oppervlakte zwemmen is het echt niet koud. Ik duik eigenlijk altijd in droogpak, maar deze zomer heb ik een natpak gekocht en heb deze tot mijn verbazig al diverse keren gebruikt als het echt warm is. En warm is het, 28 graden luchttemperatuur. Het is gewoon zonde om het water weer uit te gaan.

Maar helaas raakt de 10 liter van mijn buddy toch leeg en wordt het tijd om de duik te beëindigen. Ergens was het gewoon een behoorlijk saaie 13 in een dozijn duik, maar aan de andere kant hebben we toch weer veel gezien. Ik merk alleen dat ik soms wel snoekenmoe begin te worden. Een andere vis op de foto zou ook wel eens leuk zijn. Ach ja, een luxeprobleem, want ik ken eigenlijk geen plas waar je in 1 duik zo veel snoeken tegenkomt.  Niet 1, geen 5, maar hier zijn 15-30 per duik gewoon mogelijk. En dat is ook best bijzonder. De karpers zien we dit keer helaas niet.  Maar met het bijzondere zonlicht van vandaag heb ik denk ik toch weer net iets andere foto’s dan de andere keren.

veenmeer3-84993

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief