Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Schiefergrube Christine

Het liefst zou Duikreporter Brenda een ondergelopen mijn in haar ‘achtertuin’ hebben, maar helaas, ze moet ervoor de grens over naar het Duitse Willingen.

Aangezien je in Nederland geen grotten of duikbare mijnen hebt, is het van essentieel belang om af en toe over de grens te wippen om je hobby uit te kunnen oefenen. Nu zijn de grenzen nooit dicht geweest, maar de mijnen wel.

Maar gelukkig is het nu weer mogelijk om te duiken in de mijnen in Duitsland. Ondanks een zgn. ontraden van niet essentiele reizen (eh, mijnen om in te duiken hebben we niet en hiermee is het oversteken van de grens voor de hobby meteen essentieel geworden) gewoon het besluit genomen om te gaan. Bij een land met een ‘oranje’ reisadvies denk ik eerder aan angst voor overvallen, bommen en aanslagen. Aangezien hier totaal geen sprake van is, is er dus ook geen risico.

Ik rij eerst op woensdagavond naar mijn buddy in het Ruhrgebied (zeg niet dat je naar het Ruhrgebied gaat tegen een Duitser die hier woont), en we rijden op donderdagochtend vroeg richting Willingen.  Om half 9 arriveren we bij de mijn.

P5213775-4-99136

Mijn buddy duikt oc, dus het worden geen hele lange duiken. Ik heb ook besloten om mijn rebreather maar thuis te laten.  Om te fotograferen hoeven we niet ver de mijn in.

De leisteenmijn ‘Christine’ is in 1971 stilgelegd. Een gedeelte is ondergelopen en het droge gedeelte is nu een ‘Besucherbergwerk’ waar iedereen een rondleiding kan krijgen. Vandaag is echter het droge gedeelte nog niet toegankelijk voor bezoekers.

De mijn ligt op een hoogte van ongeveer 600m, dus er is ook sprake van een hoogteduik. Wij nemen 100% zuurstof mee als decogas.

P5213660-99136

We spreken af om vandaag alleen in de ‘Erste Sohle’ te blijven. Dit zijn tunnels met een maximale diepte van 24-25m. Er is 1 tunnel die naar een dieper gedeelte gaat (tot 50m), maar deze laten we vandaag voor wat het is.

 

P5213590-99136

Uiteindelijk maken we 3 duiken van 65-70 minuten. Niet heel lang, maar genoeg voor vandaag. Het werken met extra slave flitsers gaat steeds beter. Thuis kijken of er inderdaad goede foto’s bij zitten, maar mijn gevoel zegt van wel. Het was weer genieten.  Het liefst zou ik zo’n mijn in mijn achtertuin hebben. Ik krijg hier nooit genoeg van.

 

P5213724-2-99136

Na de duik eten we nog een Schnitzel mit Pommes in Willingen waarna we aan de terugreis naar het Ruhrgebied beginnen.  Als korte tussenstop kijken we nog even bij de Sündhauser Steine. ’s Avonds laat zijn we dan weer terug.  Moe, maar het was een geslaagde dag. Het uitzoeken van de foto’s doe ik wel als ik weer thuis ben. En een paar zijn aan dit verslagje toegevoegd.

 

 

P5213675-2-99136

1 reactie

  1. Avatar

    Mooi duik evenement! Verhuizen naar Willingen misschien? TistochgeenRuhrgebiet Toch?!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief