Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – ONK video – The making of

In een opwelling gaf Duikreporter Brenda de Vries zich op voor het ONK Videografie. Maar zonder veel ervaring gaat het maken van een wedstrijdvideo niet zonder slag of stoot. 

In juni was er weer een ONK week. Normaal fotografeer ik alleen maar, maar ik heb al sinds 2018 een Gopro 7 liggen die nog geen uur gebruikt is. Enorm zonde dus. Omdat ik in principe tijd heb om 1 dag te filmen besluit ik me op te geven voor het ONK video starters.  Eigenlijk in een opwelling me opgegeven en geen idee waar ik aan begonnen ben. De enige filmpjes die ik ooit in elkaar gezet heb met de Gopro zijn wat grotduikfilmpjes die ik aan elkaar geplakt heb met Moviemaker. Maar de resultaten vond ik nooit bijzonder. En dus was de Gopro weer in de kast beland. Zonde, zonde.

Dus na opgeave de Gopro maar weer eens opgeladen en meegenomen onder water. Samen met mijn fotocamera. En dat resulteerde natuurlijk weer in foto’s maken en wel 20 seconden film.

Een week later zaten we 1 week voor het ONK en toen bedacht ik mij dat mijn OMD ook kon filmen en ook nog eens in 25fps 4k. En dat leek me eigenlijk veel handiger. Want de camera ken ik al en ik kan dan ook tegelijk foto’s maken.

Robert Hughan had ik ingelicht over mijn best wel stomme plannen om voor het eerst een video te maken en deze meteen voor een wedstrijd te gebruiken. Hij stelde voor als ik een eerste video klaar had om deze te reviewen. Prima, deal.

En toen begon het ONK. Eerst mijn aandacht op de foto’s gericht. En er bleef 1 dag in Zeeland over voor het maken van video’s. Ik was van plan iets met een mosselcultuur te doen en omdat Bergse Diepsluis veel verder weg was werd het de Anna Jacobapolder. Ook wilde ik iets met het EK voetbal. En we aten op een avond in Bruinisse, en daar is een standbeeld van een mossel te vinden, dus zo kwam mijn verhaal tot stand.

Daarna kwam het nabewerken. Volgens anderen was OpenShot een mooi en goed gratis programma. Dus ik heb het verhaal daar in gezet. Maar ik moest het gehele programma nog leren.

Ook had ik besloten om met een voice over te werken. En laat ik nu geen microfoon hebben om iets op te nemen, dus ik moest mijn telefoon gebruiken. Daar liep ik tegen de volgende hobbel aan, mijn computer wil niet met mijn telefoon connecten, dus ik heb de gesproken tekst via web Whatsapp overgehaald naar de pc. Een ander punt was dat het enorm belangrijk is waar je het verhaal opneemt. Deed ik dat in de woonkamer dan was de akoestiek toch weer anders dan in een slaapkamer. Dus voordat er een gelijke klank was waren we heel wat uurtjes verder.

Uiteindelijk was er een video klaar. Maar omdat ik op verschillende dieptes gefilmd had was de witbalans niet overal hetzelfde. En dat was iets wat je niet kunt aanpassen in OpenShot. Ik vond eigenlijk het bewerken van de video best leuk, maar het moest toch anders dan mijn eerste versie. Na een oproepje op fb over wat een goed programma was heb ik besloten om Magix te kopen, niet de duurste versie, maar wel eentje die leek te voldoen.

En daar begon de volgende uitdaging. Je kunt niet een video eenvoudig importeren en exporteren om daarna die nog fijn te bewerken, ik besloot daarom om alles weer geheel van scratch af aan op te bouwen. Dus de gemaakte video’s te knippen, geluid en beeld als sporen te splitsen, geluid weg te gooien, gesproken tekst toe te voegen op een ander spoor, muziek toevoegen op weer een ander spoor, enz.

En toen was de video klaar. Dus contact opgenomen met Robert voor een review. Daar liep de ondertiteling niet goed, daar was de overgang niet goed, daar kon dat nog net even anders, dat stukje met een halve seconde inkorten, die typefout er nog even uit, enz. En als je een stukje video inkort, dan moet je ook de andere sporen als tekst, geluid e.d. weer passend maken. Pffff, zo blijf je bezig. Maar het was zeker leerzaam. Hoe laat je officieel een ondertitelingszin doorlopen in een nieuw stuk tekst? Wat moet juist wel en wat juist niet? Enzovoort. Bij het onk foto is het gewoon klaar zodra je de foto’s gemaakt hebt, dan is het nog even sorteren en klaar. Maar nu zat er meer dan 100 uur in 1 kort stukje video. Nadat Robert de review had gedaan heb ik nog een paar anderen gevraagd om gewoon even te kijken wat ze er van vonden.

Na een 110 uur werk was de video af. Het is niet dat het altijd zo lang moet duren, maar ik heb 2 bewerkingsprogramma’s leren kennen en ben dus ook 2 keer vanaf het begin begonnen. Maar het is ook niet dat je in een uurtje een video in elkaar zet. Bij een volgende video kan het sneller, maar het kost zeker nog wel enige avonden aan tijd.

Dus de video maar ingeleverd en afwachten op de uitslag. Gelukkig vond de jury het ook niet een heel slechte video en werden we eerste. Het was zeker een leuke uitdaging, maar toch heeft fotografie op dit moment zeker mijn voorkeur. Maar ik ga wel proberen om af en toe weer een video te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief