Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – De Kiekuut, het nieuwe wrakje in Cuijk

Duikreporter Brenda verkent de Kiekuut, het wrak dat eerder dit voorjaar werd afgezonken in de Kraaijenbergse Plassen. Ze geeft je een inkijkje.

Eind maart werd een nieuw duikwrak afgezonken in de Kraaijenbergse plassen.  Het enige nadeel is dat je een half uur zou moeten zwemmen boven water om er te komen. Maar 2e Pinksterdag naderde en dat is traditioneel een dag waarop er gewoon gedoken wordt. Dus toen ontstond het idee om maar eens door Nederland te touren en dan een kijkje te gaan nemen bij het wrak.

2 grote witte palen zouden het wrak aangeven en dat zou vanaf de parkeerplaats te zien zijn. Bij de parkeerplaats aangekomen bleek het inderdaad te kloppen.

P5243826-108348

Ondanks de stromende regen besloten we wel hier te gaan duiken. Nat zouden we immers alleen maar worden met omkleden. Het droogpak zou ons verder gedurende duik droog moeten houden.

We deden 20 minuten over het zwemmen naar het wrak. De wind hadden we mee, gelukkig. We spraken af om op en in het wrak foto’s te maken en dan onder water weer terug te zwemmen voor zover dat zou gaan.

P5243867-108348

Ik had in mijn hoofd zitten dat het wrak op 14m zou liggen. Dus de afdaling naar de 10m was extra kort. Op het wrak is het gewoon nog licht, je kunt rustig je buddy zien zonder lamp. Natuurlijk hadden wij wel een lamp bij ons, maar het geeft aan dat het gewoon helder water is en nog lekker licht op 10m diepte.

We zwemmen eerst een rondje rond het wrak. Je ziet dat de eerste mosseltjes het wrak al als hard substraat gebruiken om zich aan vast te zetten. Mooi.

P5243888-108348

Nadat we om het wrak gezwommen zijn met alleen wat grondeltjes als gezellig wegschietende visjes gaan we het wrak in.

Omdat het een nieuw wrak is ligt er nog nergens sediment op en in het wrak. Dat maakt de duik wel lekker gemakkelijk. Voor de veiligheid is er een reling in het wrak gelast, dus een gidslijn meenemen is niet nodig.

Her en der maak ik wat foto’s en we gaan er weer uit.

P5243902-108348

Nog een rondje over het dek langs de kraan en dan nog een keer er weer in voor de laatste foto’s.

En dan zitten we op 26 minuten duiktijd. Tijd om terug te zwemmen.

Op kompas onder water zwemmen we terug. We komen door 28-29 meter diepte en mijn computer geeft een paar minuten deco aan als ik onderweg ben. Voordat we aan de kant zijn zal het er weer uitgezwommen zijn.

P5243952-108348

Na 65 minuten zijn we weer terug aan de kant. Een leuke duik. Het wrak is niet moeilijk en als je er in gaat is er een reling gemaakt om niet te verdwalen. Wel denk ik dat als er meerdere duikers zijn dat het zicht snel minder wordt in en om het wrak. Maar wij waren de enigen en dat was natuurlijk gunstig.  De duik kreeg vlak voor het einde nog een extra dimensie: Ik heb voor het eerst in meer dan 2300 duiken een Chinese wolhandkrab gezien en dat maakt de duik extra geslaagd. 2 vechtende exemplaren lieten ons nog even extra genieten van deze duik.

Enne, van mij mogen ze wel 3 van zulke wrakken afzinken. Het geeft alles net weer even een andere dimensie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief