Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Boven is het bal

Ergens op een pas in Noorwegen komt Duikreporter Berthold Raadsen bij een bergmeer. Als duiker wil je dan natuurlijk ontdekken wat daar onder water te zien is. Al snel blijkt dat hij hier in de bergen niet alleen boven water ver kan kijken.

Na de Storfjorden trekken we verder. Met een veerpont mee, daarna een pas over. Mistig is het hier. Naar beneden naar Geiranger en weer om hoog naar een nog hogere pas. Door dikke mist. Maar eenmaal boven trekt de mist op. Prachtig is het er. Op de pas is ook een bergmeer. De oppervlakte van het meer is op 1025 meter hoogte. Hier ook nog mistflareden.

 

Foto 13-07-18 11 02 22 (2)-76605

Tijd voor de hoogste duik. De tweede duik op de niet bijgevulde 10 liter tank. Uit de mist komt ook mijn goede vriend Nomen Nescio weer opdagen. Ook nu komt hij als geroepen! Mijn echtgenote zal als walcorveeër optreden. Veligheid voor alles toch? De wind is behoorlijk hard en die wind komt over de sneeuw en dus is het behoorlijk fris boven water. Maar de zon schijnt dusssssssssssss……………….. omkleden in het nog droge natte pak. De watertemperatuur is goed te doen, 6 gradenC, misschien wel beter dan boven water  De duik gaat de diepte in, naar 1015 meter wel te verstaan. Het water is helder maar er is geen leven te zien.

P7120070 (2)-76605

Op de terugweg is er bovenstaand beeld: de bodem, de “einder” en het blauwe water. Dat heeft toch wel wat die absolute heldere leegte. Maar dan toch……. in eens een oneffenheid in die maagdelijk lege vlakte: een afgedankte bergschoen. Hoe die hier komt?

P7120053 (2)-76605

En dan even verder weer een schoen. Deze heeft hier minder tijd doorgebracht, dat is duidelijk. Maar de tand  van de mindere tijd heeft toch zijn tol geeist.Deze voetbeschermer heeft ook niets met het meer noch de bergen te maken. Meer met dansen eigenlijk toch? Hierboven is het bal, daat lijkt het op! Wel triest dat menselijk afval op deze desolate hoogte, dit voor de rest zo mooie plekje.

P7120076 (2)-76605

Dichter bij de kant beginnen de stenen weer en daar op een van de stenen een nagel. Nee het is zeker geen schoenspijker. Deze nagel is een centimteer of dertig lang. Ook die ligt er al een tijd……….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief