Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Bootduiken op de Grevelingen met MS Theo

Duikreporter Dirk en zijn buddy gaan mee met de MS Theo voor een dag bootduiken in het Grevelingenmeer. 

Vroeg op staan vandaag, want we mogen de boot niet missen! MS Theo vertrekt om 09.00 uur in de haven van Den Osse. We hebben geluk: het is mooi weer en er staat weinig wind.

We zetten koers richting Dreischor, waar we een eerste duik maken een paar honderd meter voorbij het gemaal.

Dirk-Van-den-Bergh_20170806_schip-53735

We hebben een buddy op overschot, dus duiken we met drie. Pierre Spirlet en ik gaan voorop, Steven Vandenhoute gaat ons volgen. Steven is Dive Master en Self Sufficient Diver met IANTD diploma. Bovendien is hij in opleiding voor instructeur, dus om hem moeten we ons niet al te veel zorgen maken …

Het duikplan wordt al meteen gedwarsboomd door zicht nihil … We laten ons zakken naast de boot en met een doffe plof belanden we op 17 meter diepte op de bodem. Mijn camera verdwijnt een halve meter in het slib. Nog meer stof natuurlijk! Even laten optrekken en wanneer ik eindelijk mijn kompas kan aflezen zie ik dat we terug richting kant gaan. Dat was niet de bedoeling, dus omdraaien! Even verder belanden we weer in een zwarte wolk, deze keer van een ander buddypaar. Hier valt echt niéts te beleven, dus terug … Eindelijk zien we iets: het is het anker van het schip. We volgen het rif op een diepte van 9 meter. Er zitten veel kreeften en krabben, maar voor de rest is het een doodse bedoening. Wanneer we ondieper terugdraaien is het zicht beter, maar buiten enkele steurgarnalen, grondels en grote scholen koornaarvisjes valt ook daar niet veel te ontdekken.

Dirk-Van-den-Bergh_20170806_oorkwal-53735

Na 57 minuten zijn we terug aan de boot. De afspraak was max. 60 minuten, maar er is een buddypaar dat die briefing gemist heeft geloof ik. We zijn allemaal al omgekleed wanneer zij bovenkomen …

De volgende duikstek is Preekhil nabij Ouddorp. Dat is wel even varen. Ondertussen is de wind aangetrokken en wordt het zelfs frisjes. Om 14.45 uur gaan we terug onder. Ook hier dalen we naast de boot af naar diepte. Het zicht is hier heel wat beter en deze keer zien we de bodem wel aankomen. Op 21 meter hebben we zelfs onze duiklamp niet nodig! We blijven 9 minuten op die diepte, maar ook hier valt niets te beleven. Er staat waarempel wat stroming en wanneer we ondieper komen gaat die de andere kant op. We volgen het rif en komen langs de groene boei die de vaargeul afbakent. We zien veel Groene wierslakjes. Op de foto hieronder staat ook nog een vlokreeftje en verschillende spookkreeftjes.

Dirk-Van-den-Bergh_20170806_Groene-wierslak-en-vlokreeftjel-53735

Het zicht is op sommige plaatsen uitzonderlijk goed. We vinden dan ook zonder probleem het anker van de boot en volgen de ketting naar boven. Hé, dat is wel luxe om zo terug bij de boot uit te komen!

Om 17.30 uur zijn we terug in de haven van Den Osse. We gaan nog iets eten bij “Even Pauze”. De kibbling smaakt weer heerlijk!

Dirk-Van-den-Bergh_20170806_schip2-53735

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief