Richard de Kok – Bootduik in het Haringvliet
Over niet al te lange tijd, zal er zout water in het Haringvliet gelaten worden. Een groep duikers maakt nu monitoringsduiken in het Haringvliet om vast te leggen welk onderwaterleven er nu is en wat de veranderingen gaan zijn. Duikreporter Richard de Kok is één van deze duikers. Kijk mee naar zijn foto’s van het Haringvliet onderwater zoals het nu nog is.
Datum: 30 september 2017
Duiklocatie: Haringvliet, het gemaal aan de Molendijk
In het kader van het Haringvlietweekend heb ik een monitoringsduik gemaakt. Met ”de Oude Jacob” vanuit Middelharnis naar de overzijde van het Haringvliet gevaren. Leuke dag waarbij diverse verhalen werden verteld over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Haringvliet. Dit alles in het kader van het Kierbesluit 2018.
Samen met Sanne maak ik een zeer ondiepe scharrelduik om zoveel mogelijk data te verzamelen ten aanzien van de monitoring en tevens de mensen op de boot een kijkje onderwater te geven middels de foto’s die we maken. Ik heb de groothoek erop staan om het landschap te kunnen vastleggen. Sanne doet het macrowerk. Onder de boot was het slechts 2,8 meter en richting de kant uiteraard steeds ondieper. Veel fontijnkruid, waterpest, aarvederkruid. Bijzonder is dat hier ter plaatse ook diverse bossen met de Vallisneria staan.
Uiteraard is de bodem weer bezaaid met quaggamosselen, waar talloze zwartbekgrondels rondspringen. Op de vallisneria vinden we nog een kolonie met Hydra’s, diverse oorvormige poelslakken en een paar ovale kapslakken. Ook en aasgarnaaltje en een visbloedzuiger. Door mijn lenskeuze is fotograferen er lastig. De begroeiing is inmiddels al wat minder uitbundig aan het worden. Plaatselijk duiken we over een kleiplateau, waar je allerlei holen in tegenkomt van de Chinese Wolhandkrab. Uiteraard ook veel vervellingen van de Wolhandkrab. Helaas geen levende exemplaren. Hetzelfde geld voor de Zwanenmosselen. Diverse schelpen gevonden, maar geen levende exemplaren. In de buurt van het gemaal tientallen blankvoorns, die druk heen en weer zwemmen.
Leuk om zoveel vis te zien. Op de terugweg zie ik op de rotsen van de naastgelegen pier, weer diverse zwartbekgrondels. Inmiddels lagen we alweer bijna een uur in en besloten snel weer terug te zwemmen naar de Oude Jacob. Onderweg nog wat zoetwaterspons en als klap op de vuurpijl nog een enorme karper, die nog twee maal een kijkje bij ons komt nemen. Echt een enorm beest van zo’n 80 cm denk ik. Voor mij mijn eerste karper onder water. Weer terug op de boot de bevindingen gedeeld met de andere gasten. Al met al een leuke, leerzame en gezellige dag.
2 reacties
François43
Zijn alle duikplaatsen in het Haringvliet zo ondiep?
Richard de Kok
Beste Francois,
Nee hoor dat varieert behoorlijk. De monitoring die ik regelmatig doe bij het Havenhoofd bij Middelharnis is veel dieper. Dicht bij de kant duik je zo naar 12 tot 15 meter. Iets verder is het zelfs 30 meterplus.
Wel is het zo dat de bovenste 5 à 6 meter overal het meest interessant zijn, omdat hier het meeste leven aanwezig is.
Groet, Richard