Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Bloedrode exoot in de Grevelingen: de ontdekking!

Een nieuw mosdiertje in het Grevelingenmeer, ontdekt door Snorkelreporter Ad Aleman! Afgelopen maanden zag hij deze soort bij de eilanden in het Grevelingenmeer. Dit is zijn verhaal van de ontdekking! 

Op 9 september was het een mooie stille dag, erg geschikt om het kanovaren te combineren met snorkelen. Er is een steiger op het watersporteiland Ossenhoek die echt heel mooi gegroeid is en daar ben ik weer eens gaan kijken. Nog maar net onderwater, zie ik op meerdere plaatsen een voor mij onbekende maar fotogenieke begroeiing aan de steiger net onder de waterlijn. Hiervan voor het plaatje enkele foto’s gemaakt.
Thuisgekomen tijdens het verwerken van de foto’s zag ik tentakelkransen en dacht op dat moment aan mosdiertjes. Na tevergeefs gezocht te hebben in mijn boeken en na navraag waren ze maar niet determineren.

Een zoektocht op internet bracht me bij Hans de Blauwe, auteur van het boek “Mosdiertjes van de zuidelijke bocht van de Noordzee” en hij gaf aan dat het de Watersipora Subatra betrof. Daarna is Marco Faase hierbij betrokken en hebben we op diverse plaatsen gezocht, maar behalve op onderstaande locatie niets gevonden.

Op 20 oktober heb ik een kleine kolonie gevonden op een steigerpaal op de Archipel.

Begin november nog 2 keer terug geweest om foto’s te maken en Marco de kolonie te laten zien. De lichtomstandigheden in deze tijd met de laagstaande zon waren uitermate geschikt om onderstaande foto’s te kunnen maken. De kolonies zijn echt prachtig en je raakt er niet snel op uitgekeken.

Het artikel van Stichting Anemoon op Nature Today over deze ontdekking vind je hier.

adaleman 05112018 Bloedrode mosdiertje 1-72860

adaleman 05112018 Bloedrode mosdiertje 2-72860

adaleman 05112018 Bloedrode mosdiertje 3-72860

9 reacties

 1. Avatar

  Mooie ontdekking! Weer een nieuwe soort om te gaan zoeken en bekijken

  REAGEREN
 2. René Weterings

  Leuke ontdekking Ad! Wat een mooie kleuren!

  REAGEREN
  • Avatar

   Zonder de verleidelijke kleuren was ik er waarschijnlijk zo voorbij gezwommen. Het wordt voor duikers goed opletten, want bijna alles groeit op een diepte van 0 tot 50 cm.

   REAGEREN
 3. Avatar

  Wow, dat is een mooie ontdekking! En ook kleurrijk in beeld gebracht. Mooi!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Dank je,

  REAGEREN
 5. Avatar

  Geweldige ontdekking! Ik ben benieuwd of en wanneer we die ook op andere plekken dan bij de eilanden gaan zien. Waarom zou het nu eigenlijk alleen bij de eilanden zijn?

  REAGEREN
 6. Avatar

  Je zou het ook in andere jachthavens verwachten, maar die hebben we niet allemaal onderzocht. Ze groeien ook op stenen/oesters. Misschien dat ze een transportmiddel nodig hebben voor grote verplaatsingen.

  REAGEREN
 7. Linda Ferwerda

  Geweldig! En zo ondiep! Het gaat nog druk worden met duikers in de eerste meter 🙂

  REAGEREN
 8. Avatar

  Geweldig te lezen dat je zo onverwacht op iets nieuws stuit. Geoefend oog is daar wel belangrijk bij. Prachtige foto spiegeling… Gefeliciteerd

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief