Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Blijkpolderplas bij nacht

Blijkpolderplas, bij Nederhorst den Berg, is een duiklokatie met een goede parkeerplaats en in het donker goede straatverlichting. Altijd handig bij een nachtduik, vindt duikreporter Berthold Raadsen.

Een stukje lopen naar het water en een keuze maken voor een te volgen route: Rechtdoor met een eng dierenbos op 10 meter diepte, rechtsaf naar het in elkaar vallende wrak van een 2 CV en een eng dierenbos op 5 meter diepte. Of de linkerroute, op 6 – 8 meter heen en op 4,5 -3 meter diepte terug. Vanavond is het de linker route. ’s Nachts is dit de scharrelroute met veel leven. Zoals deze kleine modderkruiper.

PB120004 (2)-57768

In dit jaargetijde zijn er veel “graasgaten”. Graasgaten van wie?. Dat is minder belangrijk op dit moment. Ze worden hergebruikt door rode aasgarnaaltjes, baarsjes, schele possen en soms ook Donaugrondels, zoals deze, die nieuwsgierig op de rand poseert.

PB120009 (2)-57768

Op de heenroute langs diverse oude beton obstakels en struikstronken, een bewijs dat de kant tijdens het zuigen van de plas elders gelegen heeft. Op een van die obstakels, een rivierdonderpad, helaas niet in poseerpositie. Een andere keer beter. Vanavond is het ook “rooie rakker” tijd, amerikaanse kreeftjes, die vanavond de show stelen. In grote aantallen zijn aanwezig. Ze zijn er in allerlei maten en ook mate van gemoedstoestand: Vluchtend, dociel, poserend of dreigend. Eentje plaatsen dan maar.

PB120015 (2)-57768

De terugweg is een afwisseling van waterpest, kantbeschermstukken, kleiwanden en zandvlaktes. Vooral de kleiwanden zijn voorzien van graafholen gemaakt door zoetwaterkreeften en Donaugrondels. Deze exoten veroorzaken daarme een behoorlijke erosie in het onderwtarelandschap. Op de rand van groen en veenslib ook nog een wolhandkrab. Mooi in al zijn lelijkheid. Zijn humeur lijkt ook nergens op.

PB120043 (2)-57768

De terug weg over en door het groen, dat nog heel welig tiert zo laat in de herfst. Dat zal wel komen door de ligging van deze helling op de zon. Langs de met mosseltjes begroeide heipalen, waarop vaak baarzen en grondels slapen. Maar het groen is het revier van de voorns en de snoeken in allerlei maten. Soms schuw, soms opdringerig, maar altijd nieuwsgierig.

PB120049 (2)-57768

Terug bij de instap zijn we ruim een uur weggeweest. De grootse diepte: 8 meter; watertemperatuur 10 graden. Een prachtige ervaring weer. Terug omkleden en nog wat afwijnen in Het Spieghelhuis in Nederhorst den Berg.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *