Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wendy Versluis – Blauwgeringde octopus

Op het huisrif van haar accommodatie op Bohol vindt Duikreporter Wendy Versluis een blauwgeringde octopus. In deze video deelt ze haar vondst.

In september hebben we wederom een duikvakantie beleefd in de Filipijnen. Het was weer fantastisch! De eerste week verblijven we op Cebu, bij Magic Island dive resort en de tweede week zijn we te gast bij Magic Oceans resort op Bohol. Helaas hebben we door omstandigheden niet zoveel nachtduiken kunnen maken, maar één nachtduik blijft me altijd bij. Ik hoor Willem, mijn echtgenoot en buddy een geluid maken onder water wat erg bekend klinkt als hij iets bijzonders ziet. Ik kijk om en zie hem wat omhoog schieten. Oei, dat moet een bijzonder wezen zijn wat hij ziet. Ik kijk en zie een blauwgeringde octopus! Aangezien het diertje niet groter wordt dan een paar centimeter is dit een bijzondere waarneming. Ondanks zijn kleine omvang, heeft hij een vloeistof bij zich, een neurotoxine waarmee hij zijn prooi kan injecteren, deze raakt verlamd en gaat uiteindelijk dood. Slaagt het diertje erin om deze neurotoxine te injecteren door de huid bij de mens, dan raakt deze bij volle bewustzijn verlamd. Tussen 20 minuten en 8 uur kan je hart stoppen met kloppen of men stikt doordat je niet meer in staat bent om te ademen. Met deze wetenschap is waakzaamheid geboden. Toch weet ik het wezentje vast te leggen met mijn onderwatercamera. De blauwe ringen die opvlammen zeggen mij: “Tot hier en niet verder!” Het is een waarschuwing van de octopus. Ik let dan ook goed op, dat de octopus van mij af blijft zwemmen. Een bijzondere ervaring, en blij dat ik het heb vast weten te leggen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief