Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Oppervlaktespiegel bij Saba

Al snorkelend kom je de mooiste uitzichten tegen. Duikreporter Berthold gebruikte het wateroppervlak als spiegel.

Op Saba kun je eigenlijk maar twee dingen doen: Duiken ( maar daarover later) en wandelen. Strand is er niet op Saba, tenzij de zeestroming dat faciliteert. Soms  is er dus strand op Well’s Bay- en soms op Tent Reef. En dat soms kan jaren niet zijn. Dat soms is nu  geldig voor Wells’ Bay. Wel is het nu niet geldig voor Tent Reef. Dus er kan gesnorkeld worden van de kant, want je hoeft nu niet over grote ronde rolstenen te water. ( maar daar over later) . Er is ook een “natuurzwembad” op Saba in Cove Bay, ook daar kan ( een beetje) gesnorkeld worden. Maar de functie als zwembad maakt het water niet al te helder. Desalniettemin zijn er leuke dingen te zien ( maar daarover later). Nu is het tijd voor de Tidepools, die voor de landingsbaan van Saba liggen. Wandelen door een graslandschap lang ruïnes uit een redelijk ver verleden.  Klauteren over harde, scherpe lava en op het laatst naar beneden klauteren met behulp van een touw met lussen…. Maar dan heb je ook wat. Deze keer gaan we ook voor de kleuren, de oppervlaktespiegelkleuren.

Berthold_Raadsen_SabaSpiegel_02022020_01-96008

De eerste foto is gemaakt op een kleinere tidepoolsite (zonder klauterpartij met lussentouw), maar wel klauteren en oppassen, want een schaafwond of erger is zo gepiept. Kalkwieren, zee-egels in soorten, kleuren en maten, kleine visjes ennnnn een (oppervlakte) s p i e g e l.

Berthold_Raadsen_SabaSpiegel_02022020_02-96008

En een  s p i e g e l zonder model……. dat gaat en mág natuurlijk niet. Dus ook hier spiegeltje spiegeltje…………

Berthold_Raadsen_SabaSpiegel_02022020_03-96008

En een  s p i e g e l  reflecteert, reflecteert het licht en reflecteert de kleur van de bodem tegen de spiegelende oppervlakte…….

Berthold_Raadsen_SabaSpiegel_02022020_04-96008

En een s p i e g e l kán verneukeratief zijn…..Dat geel van de bodem is vuurkoraal, zoals het model tot haar schade uit moest vinden………

Berthold_Raadsen_SabaSpiegel_02022020_05-96008

Een (oppervlakte) s p i e g e l geeft vaak ook een misterieus beeld van de koraaltuin, die om sommige plaatsen nipt onder water ligt.

Saba tidepools, is de/alle moeite om er te komen waard. Snorkelen zonder vinnnen is het beste; booties een must om pijnloos over de scherpe lava te lopen en in- en uit het water te komen. Maximale diepte 2,5 meter… Oppassen voor overwolkende golven op sommige plekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief