Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Rivierdonderpad met eitjes

Verbazingwekkend veel groen en dan ontdekt Duikreporter Berthold ook nog een rivierdonderpad met eitjes. Het is een geslaagde duik bij Zandeiland 4 in Vinkeveen.

Zoals eerder aangekondigd is het weer een struintocht, hoofdzakelijk door het ondiepere van VVZEIV. Eigenlijk gingen we voor grazende brasems. Die geven niet thuis. Daarvoor in de plaats kranswieren galore en een snoek die een flits aanval/uitval en met succes, pleegt op een Amerikaantje. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er zoveel groen op het ondiepere staat. Mogelijk  veroorzaaktde mindere duikdruk door corona?

We worden vergast op heel veel jonge baarzen, jonge voorns en natuurlijk grondels in alle soorten en maten. En dan komt het een kuitje in het zand, een zandpannetje eigenlijk, afgedekt met iets plats. En daaronderuit staart ons een grondel aan. Het blijkt een (hij)RDDP te zijn en dat is ook een grondel en dus is mijn betiteling geheel el correct. RDDP…… mijn afkorting voor een RivierDonDerPad. RDDP doet zijn naam eer aan het geeft het donder in dit soort pad weer. Als ik “het” iets optil hangt dat vol met eitjes. Eitjes van de RDDP met hier en daar oogjes reeds, van het nageslacht reeds. De conclusie: deze HijRDDP zit niet “op” zijn nest, maar zijn nest hangt aan het plafond! Mogelijk maakt dat het makkelijk zijn grut van vers zuurstofrijk water te voorzien.

Berthold_Raadsen_HijRDDPopnest_20200615_1-99939

Berthold_Raadsen_HijRDDPopnest_20200615_2-99939

De duik: 12,5 bij 75.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief