Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Cove Bay, leven in het natuurzeezwembad op Saba

Duikreporter Berthold duikt bij Saba en laat zien dat je niet diep hoeft te gaan om leuke waarnemingen te doen.

Cove Bay ligt aan de windwardside van Saba, bij het vliegveld. De golven, opgezweept door de NO-passaat gaan er heftig te keer. Alleen als de wind anders staat en dat is zelden, is zwemmen, snorkelen en duiken buiten het “zwembad” mogelijk. Zelfs dan is het te water gaan behoorlijk lastig. het zwembad is speciaal aangelegd voor de Sabanen met name de Sabaantjes. Een rustige plek om te poedelen onder toezicht….. Het zeewater wordt ververst door ruimtes tussen de rotsblokken en door een  een opening aan de oostkant in de  aangelegde rotsendam. Door die opening komen ook de grunts, de yellowfin snappers(tjes), de barbelen en de doktersvissen naar binnen en naar buiten. Dicht bij de opening, door de meeste zoutwaterverversing, vinden wij ook het het te vermelden kleinere spul.

Berthold_Raadsen_BubblesnailCoveBay_02-2020_1-96099

Berthold_Raadsen_BubblesnailCoveBay_02-2020_2-96099

Deze rakkertjes leven tot maximaal drie meter diepte. Ze zijn maximal 2 cm groot. Ze worden hier op Saba bubbelsnails of backpackers genoemd. Iedere keer als we op deze plek komen zijn er wel een paar die tussen de rotsen uitkomen of zich daartussen terugtrejkken. Er is veel verschil in tekening op de schelp die ze meedragen. Of  zich ooit terugtrekken in hun schelp? Niet gezien. Kunnen ze zich wel terug trekken in hun huis?  Deze slugs zitten zelden stil en zijn behoorlijk snel voor een slak. Dat maakt het allemaal extra lastig om hen goed op de foto te krijgen. De tweede foto toont een fouragerende backpacker. Wat de prooi is ???. Maar die wordt wel razendsnel geconsumeerd/naar binnen geslurpt. lekkere hap zeker!

Berthold_Raadsen_WartySeahareCoveBay_02-2020_3-96099

De tweede waarneming laat ons een tijd in het ongewisse…..Wat is het? Vier “horentjes/trompetjes” op de kop. Een beetje bultig. Het lijkt in eerste instantie op een lettuceslug, een slaslak. Maar die heeft maar twee “toetertjes”, een lijfje vol ruffeltjes,”sla” en al helemaal geen gggrrrooote blauwe ogen zoals dit diertje……. Ergens in het onderbewustzijn komt de naam zeehaas naar boven……. Maar die is toch (heel) veel groter? Deze is maar een centimeter of vijf….. Terug in Nederland helpt David Wassing met de determinatie: Het blijkt een dolabrifera brazieri, een wrattige zeehaas te zijn. Haas is dus toch mijn naam! Deze zeehaas, die we overigens niet aan het zwemmen kregen, leeft niet dieper dan drie meter. Eigenlijk alleen al snorkelend te doen dus.

Berthold_Raadsen_ScorpionfishCoveBay_02-2020_4-96099

Een Caraïbische schorpioenvis…… In 30 centimeter diep water…………Er op stappen, is stekels door de booties…. daar moeten weniet aan denken toch? Het fotograferen is lastig. Het water klotst behoorlijk om ons heen, veroorzaakt door de branding. De zon staat half in mijn “kijkraam”; ik zie mezelf meer in de “spiegel” dan dat ik het onderwerp zie …. Maar het lukt toch uiteindelijk! Hoe anders is deze schorpioenvis dan elders in de wereld. Fletse roseachtige pastel kleuren in plaats van felrood (in de flitser) of wit. Hij of zij is wel gebaard, “tassled” zoals de Anglofielen het noemen. en toch is ie een centimeter of 20 groot. Mooi is ie ook en zijn schutkleuren zijn fenomenaal.

Berthold_Raadsen_VijfooggehoorndeslijmvisCoveBay_02-2020_5-96099

Het gedonderjaag met de schorpioenvis doet nogal wat steentjes verplaatsen, wegrollen zonder dat wij dat willen. Maar daardoor is er ineens een iniminievisje, een centimeter of vijf, meer niet…..dat naar voren komt. Een Vijfoog gekroond slijmvisje, (Bertholdii???) althans zo hebben wij hem gedoopt. Bruinachtig en brutaal. De zon is ook hier behoorlijk lastig, maar het lukt. Een mooie afsluiting van een vijftal zwem/snorkel excercities in een “natuurlijk” zeezwembad.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief