Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jolanda Vos-Kors – Baitball Bonaire

De vrijheid die het kantduiken op Bonaire biedt, is een van de redenen waarom Duikreporter Jolanda Vos zo graag naar dit Caribische eiland gaat. Haar eerste duikreport gaat dan ook over een geweldige ervaring in warm water.

En dan schrijf ik toch mijn 1e duikreport……. Al vaak eens over nagedacht maar vervolgens bleef het erbij. Ik lees met regelmaat met plezier de verhalen van de duikreporters en geniet van de mooie foto’s en filmpjes. We delen dezelfde passie van het duiken en de prachtige onderwaterwereld.

Ik duik sinds 2008 en ben na enkele jaren ook gestart met het maken van foto’s en filmpjes. Ik heb een Olympus TG4 camera met groothoeklens en sinds kort ook een flitser en videolamp. Met de foto’s die ik hier vaak zie, voel ik me toch enigszins amateur…… maar ben toch ook trots dat ik al 2 keer met een foto heb meegedaan met de Dynamische Fotowedstrijd op de Duikvaker beurs en leuke reacties kreeg. En het gaat immers ook niet om de mooiste…. de beste….

Ik duik het hele jaar door in Nederland. Mijn thuisbasis is ’t Veenmeer in Tynaarlo, een zandafgraving in de kop van Drenthe. Met onze duikvereniging Marlijn maken we hier onze clubduiken. Het onderwaterleven bestaat vooral uit baars, voorn, snoek, paling, kreeftjes, zeelt en karper. Momenteel is het nog aan de frisse kant, watertemperatuur 11 gr. en is het onderwaterleven nog niet heel uitbundig op gang gekomen. Andere duikstekken die we bezoeken zijn plas Engelgaarde – Ruinerwold; Speicherbecken – Geest/Lingen; Kreidesee – Hemmoor. Ook organiseren we jaarlijks een Zeeland-weekend, bootduiken in Vinkeveen bij de Scuba-Academie en een duikvakantie in Egypte. Samen met mijn partner en vaste duikbuddy combineren wij onze eigen vakanties ook graag met duiken. Soms echt een duikbestemming, de andere keer een rondreis om nieuwe landen te ontdekken – maar als zich tijdens zo’n reis de mogelijkheid voordoet om een duik te maken, gaan we alsnog “kopje onder”.

In April 2019 zijn we voor 2 weken naar Bonaire geweest…… en niet voor de eerste keer. De slogan “Once a visitor, Always a friend” is op ons zeker van toepassing. Het is een heerlijk eiland met relaxte sfeer en veel duikstekken. En de vrijheid die het kantduiken je biedt vinden we heerlijk. Je bepaalt helemaal je eigen tijd, waar, wanneer, hoe lang, hoe diep – perfect! We kregen een tip mee dat tussen Tori’s Reef en Pink Beach al geruime tijd een baitball werd gezien, dus onze 3e duikdag op naar Tori’s Reef. Bij de instap zagen we rechts van ons een grote zwarte vlek in het water, welke langzaam aan verder schoof. Dat kon dus niet missen.

jolanda-voskors-20190404-baitball-81242

jolanda-voskors-20190404-baitball2-81242

Geweldig om deze “wolk” Big Eye Scad visjes voorbij te zien schuiven over de bodem. Het was nog voor de drop-off, op een meter of 3 – 4 diep. Mede daardoor konden we ze vanaf de kant al herkennen. Wat prachtig, keurig zwemmend in ’t gelid en dan weer ineens uiteen waaieren. Zodra er enkele visjes zich omdraaien, dan volgt de rest. Het was even moeilijk om te kiezen, foto’s maken of een filmpje. Maar bewegende beelden geven dan toch net even meer weer – al is het gevoel en de ervaring die je zelf ervaart niet uit te leggen.
We hebben deze zelfde baitball een aantal dagen later nogmaals ontmoet, als zag je hem in die 2 weken dat wij er waren langzaam aan kleiner worden.

1 reactie

  1. Avatar

    Beste Jolanda, Prachtige beelden!!!!!!!!! Ik ben redelijk vaak op Bonaire geweest. Dit heb ik niet/nooit meegemaakt.. Je bent gewoon een geluksvogel!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief