Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Anne Kwak – Na hoogte nu ook diepte

Hoe leuk is het om je eerste duikbrevet te halen? Kersverse duiker en meteen ook Duikreporter Anne Kwak kan het weten!

Nu we een aantal keer al klimmend de hoogte in gegaan zijn, leek het ons een goed plan om ook eens de diepte te verkennen. Half juli dan ook ein-de-lijk (er zat nogal wat tijd tussen…) onze binnenwaterduiken met succes afgerond. Mark en ik mochten op voor het echte werk: buiten duiken. Best spannend! Hoe zou het zicht zijn, zien we nog wat vis, zijn de oefeningen buiten moeilijker of makkelijker?

Vorige week zondag, 30 juli, gingen we voor het eerst op stap met onze instructeur Fons van Scubaxperience. Op naar de Groene Heuvels bij Ewijk. Een recreatieplas met vakantiepark erbij. Voor een zondag erg rustig, maar dat zal met de wind te maken hebben gehad.

Eerst onze setjes opgebouwd en omgekleed bij de auto. Dit keer met een natpak met lange mouwen en pijpen, een kap, en handschoenen. Goed voorbereid op kouder water. En toen richting de waterkant. Buddycheck klaar, het water in, vinnen aan en gaan! Na een aantal oefeningen uit het zwembad herhaald te hebben aan de oppervlakte, gingen we eindelijk echt onder water. Met behulp van een lijn aan een boei zijn we langzaam afgedaald.

De temperatuur van het water was eigenlijk wel heerlijk, zeker met zo’n lekker dik pak. Het zicht was zo’n 3 à 4 meter; niet geweldig, maar het kon zeker nog slechter. Onderwater kwamen we bij een platform, waar we een aantal oefeningen gedaan hebben. Daarna gingen we Fons achterna om een stukje echt te duiken. Helaas was mijn masker inmiddels al lekker beslagen, door de oefening waarbij we het vol moesten laten lopen en weer leegmaken. Dus echt veel heb ik niet gezien (heb de grote vissen gemist). Maar de vele kleine visjes, en het gevoel van gewichtloosheid waren voor mij ruim voldoende om me helemaal op m’n plek te voelen!

‘s Middags gelijk duik twee gedaan, en afgelopen zondag 6 augustus met drie andere cursisten duik drie en vier. Dat ging eigenlijk allemaal heel erg soepel. Duik twee en drie bestonden ook nog uit het herhalen van zwembadoefeningen, maar bij duik vier kregen wij cursisten de leiding. We gingen met z’n allen een stukje duiken. Meteen na het afdalen al een grote vis van zo’n 30-40 cm gespot! Geen idee welke soort, maar gaaf om te zien! Nu ook weer veel scholen kleine visjes en deze dag ook beter zicht (5-6m).

AnneKwak-6aug2017-OpenWaterGehaald-53600

Na zo’n 20 minuten duiken alweer naar de oppervlakte en toen: geslaagd! Mark en ik hebben met het afronden van duik vier alle elementen van de cursus succesvol gedaan en dus ons PADI Open Water Diver brevet gehaald! Nu kunnen we lekker zelf op stap. Eerst de komende tijd eens Nederland verkennen, en de eerste meer tropische duiken zullen waarschijnlijk rondom Sulawesi gaan zijn. Zin in!

Duiken geeft een heel bijzonder gevoel. De wereld onderwater is zo anders dat ik het niet goed kan beschrijven. Alsof je letterlijk in een andere wereld bent. Ook geeft het zo’n rust: je hoort weinig en er word niet gepraat. Er is geen achtergrondlawaai, geen auto’s, tv’s, reclames, noem maar op. Alleen jij en je buddy, jullie ademhaling, en het onderwaterleven om je heen. Voeg daar het gevoel van zweven aan toe en je wilt niet meer anders. Duik je nog niet? Een aanrader om op z’n minst eens een proefduik te doen! Er is zo veel moois te zien onderwater…

3 reacties

  1. Leuk je enthousiasme. Je hebt er een prachtige hobby bij.
    Gefeliciteerd met je brevet en heel veel mooie duiken!

    REAGEREN
  2. Anne en Mark , heel veel plezier met het duiken, in de toekomt op hoogte duiken in de bergen zijn ook genoeg duikstekken te vinden, maar eerst lekker zo duiken met z’n 2 en ervaring op doen 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief