Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Anemonenpracht

Als voorbereiding op zijn biologieweekend gaat Dirk Van den Bergh alvast op onderzoek uit in de Oosterschelde. Of hij succes heeft?

Vanavond gaat het biologie duikweekend “De Nederlandse Zeenaaktslakken” gegeven door Peter H. van Bragt van start. In de aanloop doe ik ’s namiddags al een duik met Eddy Brandsma. Hij was 14 dagen geleden ook op het vorige biologie weekend van Bas van der Sanden.

We zijn ruimschoots op tijd bij duikstek Vuilnisbelt. Dit geeft ons de gelegenheid om een degelijke check de stek te doen en het duikplan vast te leggen. Eddy heeft hier nog niet gedoken, maar heeft wel alle info over de stek gelezen.

Duikdoel: we gaan, in het kader van het weekend, al eens op zoek naar slakjes. We duiken op de LW kentering en na afzakken tot 8 meter gaan we rechts, met de stroming mee, zodat die ons lekker kan terugbrengen na de kentering.

We zien geen enkel slakje … Een maand geleden dook ik hier ook en toen wemelde het van de harlekijnslakken, zag ik enkele bruine plooislakken en zelfs een brede ringsprietslak … Waar zijn ze naartoe?

We genieten wel van de anemonenpracht: zeeanjelieren, slibanemonen, viltkokeranemonen en zelfs sierlijke slibanemonen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190920_anemonen-86647

Dat er zoveel zitten is eigen aan deze stek waar altijd wel een redelijke stroming staat. En … wie voelt zich hier ook thuis? Juist: de brokkelster. Die moet je er “en masse” bijnemen! Ze kunnen 5 tot 10 jaar oud worden en alleen een strenge winter kan ze klein krijgen. Ze noemt brokkelster omdat er van de armen gemakkelijk stukjes afbreken, maar die groeien al snel weer terug aan, net als bij de gewone zeester. In tegenstelling tot de zeester heeft de brokkelster echter geen zuignappen waarmee ze prooien kan opentrekken, maar heel soepele armen die ze in de lucht steekt om haar voedsel, plankton, uit het water te filteren. Ze kunnen allerlei kleuren aannemen en ook al overwoekeren ze alles, het zijn prachtige dieren!

Dirk-Van-den-Bergh_20190920_brokkelster-86647

Slibanemonen komen algemeen voor in allerlei kleuren. De steel die tot 10 cm lang kan zijn zit geheel in het slib of het zand.

Dirk-Van-den-Bergh_20190920_slibanemoon-86647

Anders is het met de sierlijke slibanemoon. Die komt niet zo massaal voor. Ze leeft niet in het slib, maar op hard substraat. Waarom ze dan sierlijke “slib”anemoon noemt ??? Meer info over deze anemoon kan je hier vinden: https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/51/sierlijke-slibanemoon/fbclid/iwar3ynrp_xzreykd5ohtrutjc_1fjsat5pdm0o6p17qfpfn0quzzxlokpkgy
Bijeenstaande exemplaren zien er vaak identiek uit. Dit komt omdat ze zich, in tegenstelling tot de gewone slibanemoon, meestal ongeslachtelijk voorplanten (zie video op 0.27). Hieronder een afbeelding, alsook op het titelbeeld van de video.

Dirk-Van-den-Bergh_20190920_anemoon-86647

Uiteraard komen we nog andere dieren tegen, waaronder veel steurgarnalen, kreeften en uiteraard krabben. Dit beeld is wel uniek te noemen: een strandkrab en een fluwelen zwemkrab die gezellig naast mekaar in een oester zitten!

Dirk-Van-den-Bergh_20190920_strandkrab-en-fluwelen-zwemkrab-86647

De kentering is een kwartier later dan in de tabellen vermeld staat. De stroming is niet te hevig: het is bijna dood tij. Na de kentering zweven we terug richting duiktrap. Na het passeren van een kale strook ga ik toch maar kijken aan de oppervlakte waar we ons bevinden. Die kale strook was de instap van de duiktrap, dus we zijn er net voorbij … We hebben 60 minuten gedoken, zijn max 8,7 meter diep geweest en de watertemperatuur was 16,5° – 17°.

Na de duik rijden we naar Renesse, waar we logeren bij De Witte Boulevard. Na het uitpakken gaan we iets eten en vanavond gaat het biologieweekend van start. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief