Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

André de Zwaan – Ouderwets duiken

Letterlijk met lood in zijn schoenen ging Duikreporter André het water in bij de Galderse Meren. Een bijzondere ervaring!

Ik heb geen bucketlist, maar er zijn wel dingen die ik graag een keer doe als ik de kans ervoor krijg. Zoals het duiken met een ouderwetse duikhelm, en dan niet alleen met helm in het zwembad, maar met de hele pak en alles wat erbij hoort.

Op facebook kwam er een berichtje langs van de historical diving society dat ze op 13 mei een dag organiseren om met zo’n pak te duiken. Uiteraard ben heb ik een mailtje gestuurd dat ik graag meedoe.

pakket totaal-122114

helm-122114

Na aankomst krijgen we uitleg over het antieke materiaal, veiligheidsregels en procedures. Waarna iedereen de kans krijgt om met het pak te duiken. We zijn met 11 deelnemers, dus hebben ze 2 pakken zodat wanneer er 1 duiker in het water is, de volgende aangekleed kan worden.

Want dat gaat niet zo snel als een modern droogpak. Je moet door de nek het pak in, krijgt schoenen met lood aan, een riem om, de bevestigingskraag van de helm op je schouder en hieraan wordt zowel op je borst als op je rug een stuk lood gehangen. En uiteindelijk krijg je de helm op. Met het aankleden krijg je hulp van 2 mededuikers. Deze 2 zullen ook de pomp bedienen, die werkt net zoals vroeger op mankracht. Hier komt ook de uitdrukking pompen of verzuipen vandaan. Er is ook iemand voor de communicatie.

aankleden-1-122114

aankleden-2-122114

Als ze de laatste raampje van de helm dicht hebben gemaakt, mag je met lood in de schoenen het water in, waar een veiligheidsduiker klaar ligt die ook aan het filmen is.

Als je eenmaal onder water bent valt de 80 kg die het pak weegt, wel mee. Het is wel een vreemde gewaarwording om over de bodem te lopen in plaats van te zwemmen, en je hoopt dat die 2 die aan het pompen zijn, door blijven gaan.

Als je er uit komt word je geholpen om het pak uit te krijgen.

Na afloop wordt deze unieke ervaring nog nabesproken, waarna iedereen naar huis gaat.

1 reactie

  1. Geweldig dat je erbij was Andre, en je hebt een hele leuke reportage gemaakt. Super!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief