Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Als je laat gaat slapen, is het altijd vroeg ochtend

Na een gezellige barbecue zijn er de volgende dag minder duikers te porren voor een duik in Bronsbergen dan voorgaande dagen.  Maar Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat op zoek naar het autowrak.

Laatste deel van de Gelderse DuikForum Dagen.

Het was té gezellig gisterenavond bij de barbecue … Ik was al een tijdje op water overgeschakeld toen Jos Broere me toch nog een Duveltje aanbood en kan je dat weigeren? Maar dat heeft hij zich beklaagd: hoe meer alcohol ik drink, hoe harder ik snurk …

Iedereen is al aan het ontbijten terwijl Jos nog aan het bijslapen is!

Veel animo is er niet om te gaan duiken … Slechts 2 buddyparen rijden naar Bronsbergen. Daar gaan we duiken in de zuidplas. Mijn buddy is Sjoerd de Heer. Hij heeft hier al eens gedoken, maar heeft toen het autowrakje niet gevonden. We hebben meteen een duik doel!

Er is slechts één plaatsje om in het water te gaan tussen het riet. De betonnen plaat die er schuin in het water ligt gebruiken we wijselijk niet! Ook hier weer slecht zicht. Over een zanderige bodem blijven we op de 5 meter dieptelijn en na 10 minuten vinden we het autowrakje al! Iets verder ligt een grote autoband en daarin zit een kreeftje.

Dirk-Van-den-Bergh_20180701_kreeft-68077

Nog wat verder zakken we ongewild in een put tot op 8,5 meter maar hier blijven we niet lang: watertemperatuur 10°! Bij het opstijgen hebben we even zicht nihil … Na 26 minuten keren we op de dieptelijn van 3 meter terug. Hier is begroeiing en we zien enkele visjes zwemmen. In een leem wand zien we verschillende kreeftjes in holletjes verscholen zitten.

Dirk-Van-den-Bergh_20180701_kreeft-in-hol-68077

Na 44 minuten gaan we aan de oppervlakte kijken waar we zijn. We zien alleen maar een rietwand en de uitstap is nergens te bespeuren. We denken dat we er voorbij zijn en gaan onder water een eindje terug langs de rietwand. Hier zien we nog enkele scholen visjes. Nog eens kijken … Nu beseffen we dat we er daarnet nog niet waren! We maakten allebei de fout om alleen maar naar het riet te kijken en niet naar andere referentiepunten … Voor alle zekerheid gaan we nu maar boven water op zoek naar de uitstap. Niet eenvoudig om er uit te geraken: op handen en voeten lukt het uiteindelijk wel.

We rijden terug naar de camping en daar gaan we allemaal samen nog iets eten bij het pannenkoekenkraam.

Dirk-Van-den-Bergh_20180701_pannenkoekenkraam-68077

Einde van een mooi duikweekend waarin ik weer heel wat nieuwe duikvrienden bijkreeg en nieuwe duikstekken leerde kennen. Bedankt Slawek Jach en Willem Tel voor de perfecte organisatie, bedankt duikers en niet duikers voor de gezelligheid en het lekkere eten en hopelijk kan(mag) ik er met editie 2019 ook weer bij zijn!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief