Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Weekdieren, kokerwormen en zakpijpen in de Oosterschelde

Duikreporter Dirk heeft in 2019 prachtige opnamen gemaakt. Dit is zijn compilatie van beelden van weekdieren, kokerwormen en zakpijpen in de Oosterschelde. Geniet! 

De titel oogt weinig spectaculair en even twijfelde ik zelfs om hier een afzonderlijke video van te maken, maar oordeel zelf: uiteindelijk vind ik het één van mijn betere video’s!

Vorige compilatie was die van de sepia’s. Dat zijn ook weekdieren, maar zij verdienden een afzonderlijke aflevering!

0.00: De alikruik kent iedereen wel (ook kreukel genoemd). Het is een kieuwslak. In de 19e en 20e eeuw werd ze ze massaal gegeten en werd ze het voedsel van de armen genoemd. Ik kreeg ze ooit ongekookt en ongekruid als aperitiefhapje voorgeschoteld bij vrienden … nou dat schoteltje is niet leeggeraakt, de begeleidende drank wel om door te spoelen!

0.17: Asgrauwe keverslak. Ze lijkt een beetje op een pissebed!

0.21: Het binnenste van een Japanse oester. Ze kunnen tot 30 jaar oud en 23 cm groot worden.

0.25: Tapijtschelp.

0.30: Wijde mantel. Altijd euforie wanneer we er ééntje als duiker kunnen waarnemen! De binnenste rand is bezet met fijne, de buitenste met grove tentakels. Daartussen zitten een 35 tot 40 tal “oogjes”. Hiermee kunnen ze licht en donker onderscheiden.

Dit seizoen heb ik niet veel verschillende naaktslakken waargenomen. Eerlijk: ik ben geen specialist in het ontdekken ervan, ook al volgde ik dit seizoen voor de derde keer een biologiecursus Nederlandse naaktslakken … Ik neem dan ook maar al te graag buddy Petra Smit mee die hierin een kei is! Maar ook zij kon voor mij geen blauwtipje of slanke rolsprietslak vinden. Algemeen was het een slecht slakkenseizoen, maar bepaalde soorten kwamen massaal voor zoals de harlekijnslak en de millennium wratslak. Daar kon ik zelfs niet naast zien!

0.36: Brede ringsprietslak – 1.06: Bruine plooislak – 1.24: Gestippeld mosdierslakje (met dank aan Petra!) – 1.42: Harlekijnslak – 1.59: Millennium wratslak – 2.13: eisnoer Millennium wratslak – 2.27: eisnoer wrattig tipje – 2.36: wrattig tipje (maak ik dan toch vooruitgang, want ik ontdekte er zelf ook twee!)

2.51: Ook weer samen met Petra ontdekten we grote velden pauwkokerwormen. Schitterend! Gewoonlijk ben ik al tevreden als ik er eens ééntje in beeld nemen heb kunnen nemen vóór hij zich in zijn koker terugtrekt!

3.47: Enkele jaren geleden nog een unieke waarneming, maar nu algemeen voorkomend – de Paarse kokerworm.

3.51: Zandkokerworm. Dit onooglijke, als een verschrompeld takje uitziende ding, te vinden op zandbodems, krijgt weinig aandacht van duikers, maar het loont écht de moeite om het eens van dichtbij te bekijken. De koker is een waar meesterwerk. De worm zelf trekt zich snel terug en het lukte me niet om hem in beeld te krijgen. Dat is een uitdaging voor volgend seizoen!

Er leven heel veel verschillende zakpijpen, maar vermits ze meestal beweegloos zijn, eerder een onderwerp voor fotografen dan voor videografen.

4.03: Een bekende soort is de Japanse zakpijp (knotszakpijp), waarvan hier de in- en uitstroomopening in detail.

4.07: Een soort die pas vorig seizoen voor het eerst waargenomen werd en nog steeds zeldzaam – de zuurstok zakpijp.

4.23: De doorschijnende zakpijp. Het is een solitaire zakpijp, maar komt soms in enorme aantallen bij elkaar. Vaak zijn ze overwoekerd door andere soorten. Het lukte me deze keer om er ééntje in beeld te brengen waarvan het inwendige duidelijk te zien is. De video wordt afgesloten met een prachtig boeket dat zich op één stok genesteld had (Bergse Diepsluis).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief