Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Zo mooi!

Visjes met een turboknop zijn het, die steenslijmvisjes. Toch weet John Landa ze op de foto te zetten, op de korte momenten voor ze er weer op topsnelheid vandoor gaan.

Duik 889
Maandagochtend dus tijd voor een duikje met Lia, we doen de BD aan omdat Lia weer op tijd thuis moet zijn. We zijn redelijk vroeg en de eerste op de parkeerplaats van de BD. Omkleden en optuigen en het water in, het is hoogwater en we gaan ondiep scharrelen tussen de stenen kijken of we wat steenslijmvisjes kunnen spotten. Ik ben nog geen minuut onderwater en ik zie het eerste steenslijmvisje maar deze visjes gaan echt niet mooi liggen voor de foto na wat pogingen geef ik het op.

07-lumishootJ8280069-54426

Ik baalde er een beetje van want je zult dan net zien dat je geen steenslijmvisjes meer tegen komt. Nadat die gedachten zijn gepasseerd zie ik weer een steenslijmvisje en nog een en nog een vijf, 10, 20, 40 ik raak de tel kwijt ik weet niet hoeveel steenslijmvisje ik heb gezien maar ze waren niet te tellen. Er zijn heel veel kleine steenslijmvisje, maar de hele grote zijn jammer genoeg wat minder talrijk. Helaas zijn steenslijmvisjes geen trage visjes ze liggen maar en paar tellen stil en schieten er daarna met een soort turbo snelheid er weer vandoor om 30 cm verderop te gaan liggen en dat herhaalt zich elke keer.

03-lumishootJ8280169-54426

Dan ineens zie ik een kopje tussen de oesters uitsteken het is maar een kleine opening maar de kop van de steenslijmvis past er net tussen. Dit is mijn ding ik ga er voor liggen en ik ga helemaal los met mijn foto toestel. Hij komt er af en toe uit zwemt kruipt rond de oesters en gaat dan weer terug in de oester liggen om zijn eitje te voorzien van zuurstof rijk water. Ik ben zo druk bezig dat ik Lia helemaal vergeet, Lia zwemt in de buurt rond en is aan het zoeken tussen de stenen en als ik toevallig kijk schijnt ze met haar lamp naar mij en wijst iets aan. Ik onderbreek mijn fotosessie met de steenslijmvis en ga kijken, Lia wijst iets aan maar ik kan het niet goed zien ik moet een paar keer goed kijken en dan ineens zie ik een heel klein spinnetje ik moet echt goed kijken ik maak een paar foto’s en hij verdwijnt weer onder een schelp.

08-lumishootJ8280039-54426

Ik ga daarna weer terug naar mijn fotomodel de steenslijmvis en hij ligt er nog steeds mooi voor. Na tig foto’s kijk weer eens op en Lia is druk bezig tussen de stenen bezig met zoeken als ik ga kijken wat ze heeft gevonden en deze keer laat ze me een hele kleine krab zien dit is de eerste keer dat ik deze in real life heb gezien het is een harige porseleinkrab. Na een paar foto’s gaan we verder ik zwaai nog even naar de steenslijmvis in de oester en bedank hem voor de schitterende foto’s die ik van hem heb mogen maken.

05-lumishootJ8280253-54426

We zwemmen richting de overgang en zwemmen dan terug richting de trap onderweg worden we getrakteerd op platvissen, zeenaalden diverse sepiaatjes die al weer bijna 5 cm groot zijn, heremiet kreeftjes, kreeften, zeedahlia enz enz. we gaan op een gegeven moment weer richting de kant en bevinden zich weer in het gebied waar alle stenen liggen op de bodem. Ik draai af en toe een kleine steen om te kijken wat er onder leeft. Ik draai een steen om en ik zie een wormpje wegkruipen ik moet heel snel een foto maken want in een mum van tijd is hij verdwenen.

01-lumishootJ8280214-54426

Ik leg de stenen weer terug hoe ze gelegen hebben en zwem naar de trap daar vind ik nog een klein rood rondje. Als ik het goed onderzoek blijkt het de de onderkant van een paarde anemoon is, met die voet zit hij vast aan een steen of een andere harde ondergrond. Dit was een schitterende duik met weer nieuwe dingen die ik nooit eerder had gezien we ruimen de spullen op drinken nog een bakkie koffie en de maandagochtend duik zit er weer op. Ik ben ongeveer 130 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 08:40 te water gegaan, de water temperatuur was 20 graden , het zicht was goed, ik ben max. 7 meter diep geweest.

Dit bericht delen

2 reacties

 1. Avatar

  Bij Strijenham blijven ze langer liggen John! (maar die kennen me dan al wel ondertussen …)

  REAGEREN
  • Avatar

   Ik heb je filmpje gezien Dirk die was schitterend.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *