Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Soloduiken, nog steeds taboe?

Het theoretische huiswerk roept meer vragen dan antwoorden op bij Duikreporter Dirk van den Bergh. Maar de lessen en duiken blijken bijzonder leerzaam en leuk. Dirk van de Bergh volgt de cursus Self Sufficient Diver.

Wie veel duikt is het alvast wel eens tegengekomen: buddy kwijt … Ja, afspraak is dan: 1 minuut zoeken, daarna naar de oppervlakte … Maar daar ben je niet meteen! Stel dat je op 20 meter diepte zit, dan kost het je minimum 5 minuten om veilig op te stijgen (max snelheid 10 meter per minuut + minimum veiligheidsstop van 3 minuten). In dit geval ben je dus 6 minuten soloduiker … En wat als je niet zonder gevaar een directe opstijging kan maken? Juist: dan ben je nog langer soloduiker … Wat doe je dan in het geval dat je automaat begint te blazen, je lamp uitvalt, je computer uitvalt, je kompas blokkeert of je de duikbril verliest? Deze vragen hielden me al bezig vóór ik aan soloduiken dacht!

Als 4* duiker zal me ook gevraagd worden om minder ervaren duikers te assisteren bij hun oefenduiken … Gaan die mij kunnen helpen? (Dit geldt trouwens nóg meer voor de instructeurs zelf: zij duiken als het ware steeds solo met hun onervaren cursisten!)

Ik ga het eerlijk toegeven: ik had al een aantal soloduiken achter de rug vóór ik de cursus ging volgen. Een eerste keer op het einde van een duik, vlak bij de duiktrap: mijn buddy had er genoeg van en ik bleef nog een kwartiertje op 2 meter diepte rondscharrelen om te filmen. Dat smaakte naar meer! Wat een heerlijk gevoel om je als filmer niet hoeven te bekommeren om een buddy …

De eerste keren ging ik niet dieper dan 5 meter en op goed bekende duikstekken, zodat ik steeds wist waar ik was én onmiddellijk naar de oppervlakte kon bij materiaalproblemen. Het diepste dat ik solo ging was even op 8,5 meter, maar dan begon het bovenstaande stilletjes aan een rol te spelen: ik wist de oplossing niet indien ik materiaalpech zou krijgen.

Hoog tijd dus om de cursus Self Sufficient Diver te gaan volgen! Bij Ferry van Dorst Dive Dive Dive had ik met veel plezier de cursussen Nitrox basis en driftduiken gevolgd. Mijn keuze was dus snel gemaakt!

Ik krijg de IANTD cursus digitaal toegestuurd, maar ben diep ontgoocheld wanneer ik hem begin te leren … Dit is helemaal niet wat ik wou: ik wil geen technisch duiker worden! Veel paragrafen in de cursus zijn ontleend uit het technisch duiken en mijn uitprint staat dan ook vol vragen. Eén van de meest frustrerende nieuwigheden is dat ik al zou moet terugkeren zodra 1/4 van mijn luchtvoorraad opgebruikt is, zodat ik steeds een reserve van 2/4 overhoud. Komt dit niet voort uit het grotduiken? Ach ja, ik zal het wel te horen krijgen op de theorie avond.

Dirk-Van-den-Bergh_20170902_bril-af-54879

Ik breng mijn configuratie in orde volgens het boekje en ga de skills al eerst eens oefenen in het zwembad: wisselen van duikbril, kranen dichtdraaien en SMB oplaten. Alles lukt vrij goed en vol vertrouwen rij ik vrijdagmiddag naar Zierikzee voor de cursus.

In de namiddag maak ik eerst nog een duikje bij Den Osse Nieuwe Kerkweg, de duikstek waar de praktijk zal plaats vinden. Ik heb er al wel 26 keer gedoken, maar dit seizoen nog maar één keer. Op verkenning dus! De zeedahlia weet ik alvast te vinden.

Ik let er vooral op hoelang ik met 1/4 van mijn luchtvoorraad toekom … Dat worden korte duikjes in de toekomst … na 15 minuten zou ik al moeten terugkeren … Ik doe tegen die regels in een duik van 68 minuten, ga max. 8,3 meter diep en kom boven met 80 bar.

Dirk-Van-den-Bergh_20170902_zeedahlia-54879

’s Avonds om 18.30 uur start de theorie. We zijn slechts met twee cursisten. Eduard Bello en ik. In de planning staat tot 22.00 uur, maar ik heb zoveel vragen dat het uitloopt tot 23.30 uur. Ik ben opgelucht: die 1/4 regel geldt inderdaad alleen voor grotduikers! Onze theoretische kennis wordt op de proef gesteld aan de hand van leerzame gesprekken. Dit gedeelte hebben we alvast met succes afgehandeld! Eduard moet nog terug naar huis, maar ik heb gelukkig een overnachting geboekt. De volgende morgen moeten we immers om 09.00 uur klaar staan op de duikstek.

De praktijkdag. Tijdens 4 (korte) duiken moeten we laten zien dat we de skills beheersen: de S drill (check in het water), wisselen van duikbril, de Valves Shut Down (dicht en open draaien van de kranen), het oplaten van de SMB en de oriëntatie. Ik leg de lat voor mezelf nog wat hoger: ik ga nooit duiken zonder camera, dus neem ik hem ook nu mee.

Ik kom erachter dat ik nog één en ander aan mijn configuratie kan verbeteren, vooral dan het wegbergen van de reserve duikbril. In het zwembad kon ik vlot aan mijn linker kraan … nu moet ik mijn fles optillen om eraan te kunnen. De SMB oplaten gaat vlekkeloos en de oriëntatie kan niet verbeterd worden.

Dirk-Van-den-Bergh_20170902_schol2-54879

Voor het eerst moet ik nu solo naar diepte. Ik zak af naar 22,5 meter. Het is daar kouder en er is niets te zien … wat doe ik hier dan? Hop, terug naar boven! De volgorde van opbouw is prima en tijdens de laatste duik voel ik me heel relaxt als soloduiker. Leonieke en Ferry staan klaar om me te feliciteren, nog vóór ik het water uit ben. Geslaagd!

Dirk-Van-den-Bergh_20170902_Leonieke-en-Ferry2-54879

Velen staan nog steeds kritisch tegenover het soloduiken: wat als je gezondheidsproblemen krijgt onder water? Inderdaad, dat is een risico. Maar stap jij nooit solo in de auto of doe je nooit een solo ritje met de fiets, doe jij nooit solo een wandeling in het bos: wat als je op die momenten duizelig wordt, flauw valt of hartproblemen krijgt?

Ik ben van mening dat deze cursus voor iedereen een must is, ook als je niet van plan bent om daarna solo te gaan duiken. Het is een grote verrijking in je duikopleiding!

En last but not least: het soloduiken zal bij mij sowieso uitzondering blijven, want het is toch zo veel gezelliger aan de waterkant met een buddy erbij om na te praten over de duikavonturen!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

5 reacties

 1. Heel erg herkenbaar 👍🏼👍🏼👍🏼

  REAGEREN
 2. Volgens mij duikje altijd solo. Je bent mss dan wel enigszins in de buurt van een andere duiker maar dat is ook maar schijnveiligheid.
  Nu vind ik het wel raar dat je maar met 1 fles duikt, dit is niet echt redundant, maar ach voor in een (grevelingen)meertje duiken goed zat toch…Op zee zou ik wat meer voorzorgsmaatregelen nemen. Maar NOB doet niet veel op zee. Het is trouwens de 1/3 regel in tech duiken. 1/4 van 200 bar is namelijk de standaard 50bar.

  REAGEREN
 3. Bedankt voor de reactie Theo. Volledig akkoord met die schijnveiligheid. Inderdaad doe ik alleen maar heel zekere duikjes met die ene fles. Ben me dank zij de cursus volledig bewust van het feit dat er voor ingewikkeldere duiken méér nodig is.

  REAGEREN
 4. als instructeur duik je altijd alleen , met cursisten , boei uitzetten ,deco stop, gidsen , touwen op de thistlelgorn los maken en noem maar op .
  dus je moet altijd voor je zelf kunnen zorgen .

  REAGEREN
 5. Hallo Dirk,
  Wat een geweldig verslag heb je over de cursusdagen geschreven. Daar heb ik niets aan toe te voegen. Top! De lange vrijdagavond vond ik alleen maar leerzaam en fijn dat jij zo kritisch door het cursusboek heen liep. Ik las het en nam het zoals het was.
  Complimenten voor de film. Wist niet dat je mij zou posten.. Hahaha, heel leuk en deel deze bijzonder graag. We hebben veel geleerd deze dag en hopen dat het nooit zo ver hoeft te komen, maar zijn er (wel blijven herhalen) beter op voorbereid. Tnx. Ferry en Leonieke maakten het ons niet makkelijk, maar ben ook zeer blij dat ik dit mede door hen dit positief heb mogen afronden. Groet, Eduard

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *