Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Rivierduiken Zwitserland: Wolfsrachen

Brenda de Vries duikt dieper het land in. Ditmaal gaat zij rivierduiken in Wolfrachen.

Na het ijsduiken in Sassolo dalen we de bergpas weer af en gaan naar Bignasco. Hier ligt ook een rivierduikstek: Wolfsrachen, Gola del Lupo in het Italiaans.  Er wordt gedoken in de Maggia rivier. Deze rivier heeft gemiddeld genomen minder stroming dan de Verzasca rivier.

wolfsrachen-84420

Als we daar aankomen heeft de zon plaatsgemaakt voor regen en in de verte horen we onweer. Het onweer zit aan de andere kant van de berg, dus zal ons duiken niet hinderen. We denken dat het in het Verzasca dal goed tekeer gaat, zo klinkt het in de verte in ieder geval wel. Het is nog steeds niet koud en heel hard regent het niet gelukkig.

We parkeren zoals benoemd in de duikstekbeschrijving schuin tegenover de bushalte. Eerst de duikstek maar eens gewoon te voet inspecteren. Bij alle plekken waar ook zwemmers kunnen zwemmen staan borden geplaatst met waarschuwingen dat als de waterstand stijgt je moet maken dat je wegbent. Hiervoor regent het gelukkig niet hard genoeg.

Vanwege de regen zijn er geen zwemmers. En het water stroomt hard. We zullen wat verder moeten lopen om te water te kunnen, zodat we net uit de stroming zijn. Angst om van een waterval te spoelen als je je grip op de stroming verliest hoef je hier niet te hebben, je hebt zeker 100m om dan rustig naar de kant te krabbelen. Mooi, we gaan het duiken proberen.

wolfsrachen1-84420

Gezien de behoorlijk lange afstand die met de duikset afgelegd moet worden breng ik eerst de camera en vinnen naar het water. Daarna omkleden en met de duikset naar beneden. De 7 liter is hier zwaar genoeg.

We vinden een mooie stroomvrije plek bij de instap om de vinnen aan te doen. En dan gaan we onder.

Door de regen is het zicht wel wat minder geworden. Maar nog goed genoeg. Dus we gaan gewoon lekker duiken en genieten.

wolfsrachen2-84420

Volgens de verhalen van andere duikers moet je hier eerst een bekken door, daarna kun je het water uit, een stuk klauteren over rotsen en dan kom je in een tweede kleinere bekken, maar daar bevindt zich een waterval waar je onderdoor kunt duiken. Dat willen wij dus ook gaan doen.

Maar er staat stroming en ook best veel stroming. We hebben soms de handen nodig om er tegenin te komen. Het einde van het bekken heeft ook een kleine waterval en de stroming is hier te sterk om het water uit te kunnen komen. Helaas, de grote waterval bereiken wij dus niet. Maar om nu zo ver mogelijk onder deze kleine waterval te komen en je dan uit de bubbelregen weg te laten driften is ook leuk.

wolfsrachen3-84420

De terugweg is gemakkelijk, niet zwemmen, gewoon driften. Hier en daar maken we nog een paar foto’s en dan zijn we terug bij de instap. Maar eigenlijk zou het wel leuk zijn om ons nog gewoon aan de oppervlakte een stukje me te laten drijven. We weten dat we hier niet tegen de stroom inkunnen zwemmen, ook niet als de handen ook gebruikt worden. Maar we zouden dan iets minder ver hoeven lopen. Dus dat doen we. Automaat in en drijvend aan de oppervlakte naar het strandje om daar het water uit te gaan.

En dan begint de wandelweg weer naar boven. Ik laat ook nu de camera eerst beneden liggen.  Als de duikset afgelegd is bij de auto ga ik weer naar beneden en besluit nog een keer zonder set, maar met een masker mij langs het strandje mee te laten driften. Lekker koel en gewoon leuk om te doen.

Wanneer we terug zijn bij ons hotel vraagt de eigenaar of we in het water waren tijdens het onweer. Nee, we hebben eigenlijk geen onweer gehad. Gelukkig zegt hij, want de duikstek tegenover het hotel veranderde in 20 minuten van een rustig kabbelend riviertje in een woeste stroom waar je als duiker echt in grote problemen was gekomen.

Gelukkig doken wij vandaag dus niet in het Verzasca-dal. We besluiten nog wel even bij de Verzasca-rivier te kijken. Het water is inderdaad aardig bruin. Maar zoals de hoteleigenaar ons al vertelde kunnen we op de waterstandenwebsite heel goed zien dat het water al weer aan het dalen is. Morgen zal het water weer helder zijn is ons verzekerd. Dat hopen we dan maar, want dan staan er weer duiken in de Verzasca op het programma.

wolfsrachen4-84420

5 reacties

 1. Ftaasties!!!! Wat een ervaring

  REAGEREN
 2. Het doet mij trouwens denken aan twee duiken die ik, zij het Jaren geleden, heb gemaakt in Noorwegen. iDuikien IN een Waterval (een aaneenschakeling van Kolkgaten in graniet). Eveneens een fantastische ervaring.

  REAGEREN
  • @Berthold. Klinkt leuk, in Noorwegen nog niet geweest. Maar ik vond Zwitserland zeker heel erg leuk. Het is anders dan anders.

   REAGEREN
 3. Mochten de lezers ook Nobbers zijn…………………………………………………..(je weet maar nooit). Kijk in de Onderwatersport van October/November 2006 voor het hele verhaal! Mogelijk staat het ook op de Duikspotter van de NOB. Tis wel een aardig verhaal en een hel mooie belevenis!

  REAGEREN
 4. Hallo Brenda,
  Hoe is het mogelijk! jij plaatst je bericht om 14.23 en ik om 14.21 en jij bent eerder op de site! Kortom….onze berichten hebben zich gekruist! Maar ik kan je Jettegryter aanraden. Heel anders dan jou rivierduik, maar ook heel speciaal! Het speciale is dat je heel veel onder de grond ( het basalt bezig bent; je hebt geen idee van bovenaf dat er zoveel önder je voeten gebeurt. Je moet naar Bergen en dan nog een heel stuk rijden met de auto, maar dan heb je ook wat!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief